23948sdkhjf

Fiskehandlere må trods bøder og krav selv løse bøvlede EU-regler

Fødevarestyrelsen slog ned ved hvert femte fiskebesøg efter indskærpelse af EU-regler, men fiskerihandlerne må trods kritik og bøder selv finde løsning på problemet

Landets fiskehandlere er frustrerede over en række EU-regler, som de kalder for rent bureaukrati uden formål. Reglerne er så besværlige, at Fødevarestyrelsen i 2019 måtte give indskærpelser ved hvert femte besøg hos virksomhederne.

For nyligt fik Clausens Fiskehandels engrosforretning i Aarhus en bøde på 15.000 kroner for mangelfuld dokumentation i henhold til EU-reglerne, der betyder, at fiskehandlerne kan få en bøde, hvis de ikke videreformidler oplysninger, såsom hvor fisken er fanget, og hvad dens latinske betegnelse er.

Fiskehandlens administrerende direktør, Jakob Clausen, vil gerne efterleve reglerne, men han efterspørger samtidig et system, der gør de komplicerede krav nemmere at overholde.

- Jeg synes, at måden, reglerne er blevet lagt ned over os, er under al kritik. Man kan ikke bede folk om at gøre noget, og så ikke selv komme med et redskab til at kunne efterleve det, siger Jakob Clausen til Radio4.

Fødevarestyrelsen begyndte i 2016 at håndhæve skærpede EU-regler,

EU’s regler er både til for at sikre, at forbrugeren ved, hvor varen kommer fra og for at undgå ulovligt fangede fisk, forklarer Thomas Barbré, der er fiskerikontrollør ved Fødevarestyrelsen.

Men reglernes omfang gør ifølge direktør Jakob Clausen, at han bruger uhensigtsmæssigt meget tid på en opgave, der endnu ikke er strømlinet på tværs af branchen.

- Det eneste, det kommer til at give i sidste ende, er en masse bureaukrati. Nu skal vi bruge fire og en halv time hver evig eneste dag på at skrive tal ind på en vare. Alt i alt så giver det en masse bøvl, siger han.

Jakob Clausen klagede først over problemet i Aarhus Stiftstidende, og nu viser det sig, at han ikke er alene med problemet, men at Fødevarestyrelsen gav indskærpelser ved 11 ud af 50 kontrolbesøg i 2019.

Også hos de fiskehandlere, der ikke har fået indskærpelser, kan man genkende kritikken.

- Vi bruger rigtig lang tid på det. Jeg vil skyde på, at det er mere eller mindre en fuldtidsstilling, der skal til for at leve op til de krav, og derfor kan det for små virksomheder virke meget omstændigt og måske nærmest urimeligt, siger Anders Andreasen, der er indehaver af Havnens Fiskehus i Aarhus, til Radio4.

Havnens Fiskehus har ifølge indehaveren investeret næsten en halv million kroner i et IT-system for at efterleve kravene til fiskehandlen.

Fødevarestyrelsen anerkender, at branchen har et systematisk problem med at efterleve kravene. Alligevel fastholder Thomas Barbré, at det er op til branchen selv at finde en løsning.

- Vi vil ikke pådutte branchen, at de skal bruge et bestemt system, hvis de selv kan finde noget, der er billigere, siger Thomas Barbré til Radio4.

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078