Minister forsvarer afgift der rammer genbrugsplast
Miljøminister Lea Wermelin (S) og skatteminister Morten Bødskov (S) forsvarer torsdag tredoblingen af afgifterne på engangsservice og bæreposer af plastik.
Samrådet et indkaldt af Venstres Marie Bjerre.
Hun mener, at afgiftsforhøjelsen rammer engangsservice af genbrugsplast. Og det gør det, siger miljøministeren på det åbne samråd.
- Det er korrekt, at det vil blive dyrere at bruge også engangsservice af genbrugsplast eller biobaserede materialer. Og det skal undersøges, om emballageafgiften kan målrettes mere mod de mest miljøbelastende materialer.
- Men det må ikke føre til mere affald og engangsforbrug. Og vi skal være sikre på, hvordan vi definerer bæredygtige materialer, siger miljøminister Lea Wermelin (S).
Venstres Marie Bjerre siger på samrådet, at hun har været i dialog med en lang række restauranter, hvis indsatser for at bruge service af genbrugsplast eller bionedbrydelige materialer er blevet ramt af de stigende afgifter.
- Dette her samråd skal ikke handle om, om vi skal mindske ressourceforbruget. For det vil vi alle sammen. Men hvordan vi skal gøre det.
- Er det ikke et problem, at det nu er blevet dyrere at bruge grønne alternativer?, spørger Marie Bjerre.
Alternativer er blandt andet at beskatte ud fra styk og ikke vægt eller at differentiere afgiften, så den i mindre grad rammer de typer plast og materialer, der har en mindre miljøbelastning.
Venstre og Marie Bjerre mener, at afgiftsstigningerne - fordi de rammer bredt - decideret bremser den grønne omstilling.
- Det er jeg fundamentalt uenig i. Formålet og effekten er præcist det modsatte af at bremse den grønne omstilling, siger Lea Wermelin.
- Vi står i en klimakrise, hvor der er behov for hurtig handling. Derfor skal vi turde træffe valg, der påvirker vores klimaaftryk. Vi er europamestre i at producere husholdningsaffald. Det skal vi have lavet om på.
Dansk Erhverv er ganske på linje med Venstre - eller visa versa - i sagen.
- Virksomheder skal belønnes for grøn omstilling og ikke straffes. Det er og bliver uhensigtsmæssigt at lægge en flad afgift på al plastik.
- Vi skal fritage genanvendt plastik for afgifter for at styrke den grønne omstilling, skriver miljøpolitisk chef i interesseorganisationen Jakob Lamm Zeuthen i en kommentar.
Et andet spørgsmål til regeringen er, om ikke tredoblingen af afgifterne vil føre til øget grænsehandel og smugleri. Det afviste skatteminister Morten Bødskov dog pure.
- Hvis man vil gå ind i en kriminel karriere som smugler, så er smugling af jeg ved ikke hvor mange tusinde plastikgafler eller paptallerkner nok ikke stedet. Så det er ikke noget, vi regner med vil ske, sagde Morten Bødskov.
Han sagde yderligere, at der er regler på plads om, at afgifter betales, lige meget om varen købes i Danmark eller i udlandet. Og at det derfor ikke ses som et problem.
/ritzau/
/ritzau/