23948sdkhjf

Tre ud af fire danskere vil fravælge restaurant med usle vilkår

Forskere peger på, at forbrugerne er blevet mere bevidste.

Danskerne går meget op i, hvordan de ansatte i restaurationsbranchen bliver behandlet.

Det viser en undersøgelse, som Analyse Danmark har lavet for Fagbladet 3F.

Her svarer knap tre ud af fire nemlig, at hvis de fandt ud af, at der er dårlige løn- og arbejdsvilkår på deres favoritrestaurant eller takeaway-sted, så vil de stoppe med at købe mad derfra.

At det forholder sig sådan, kommer ikke bag på sociolog og samfundsanalytiker Eva Steensig.

- Vi har i stigende grad nogle forbrugere, som forstår spillet. De ved, at der er nogle mennesker bag produktet. Der er en bevægelse mod større krav til virksomheder om, at de skal opføre sig ordentligt, siger hun.

Fagbladet 3F har for nyligt afdækket, hvordan kinesiske kokke bliver udnyttet på restauranter i Danmark. Svindlen sker blandt andet ved, at kinesiske kokke på den såkaldte beløbsordning tilbagebetaler løn til arbejdsgiveren, eller at et ægtepar arbejder for én persons løn. Samtidig bor nogle af kokkene i skumle baglokaler på restauranterne.

At så stor en andel af de adspurgte danskere ville fravælge en restaurant på grund af mistanke om dårlige arbejdsforhold er et udtryk for, at den moderne forbruger i Danmark er social ansvarlig. Det siger John Thøgersen, der er professor i forbrugerpsykologi ved Aarhus Universitet.

- De allerfleste danskere er socialt ansvarlige mennesker, som selvfølgelig synes, at der skal være ordentlige løn- og arbejdsvilkår. Og hvis der foregår urimeligheder i den anledning, så er det ikke noget, de kan lide, siger han.

John Thøgersen peger dog på, at de fleste danskere regner med, at de ansatte på landets restauranter arbejder under ordentlige løn- og arbejdsvilkår.

- Mange tager for givet, at der er ordentlige vilkår, fordi den generelle opfattelse er, at der selvfølgelig er styr på det. Så får man at vide, at der er dårlige løn- og arbejdsvilkår et sted, så bliver man meget forarget, siger han.

Både John Thøgersen og Eva Steensig understreger, at selvom undersøgelsen lægger op til, at danskerne ville stoppe med at købe mad hos den lokale kineserrestauranter, hvis de fandt ud af, at der var dårlige arbejdsvilkår, så kan der være langt fra holdning til handling.

- At man holder sig fra takeaway-steder med dårlige arbejdsvilkår er selvfølgelig det rigtige at sige, når man bliver spurgt, men så går man alligevel ned i den lokale, fordi det er der, man plejer at handle, siger Eva Steensig.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078