23948sdkhjf

Julelys kan være hormonforstyrrende

Forbrugerrådet Tænk har testet en række LED-lyskæder og har fundet hormonforstyrrende ftalater i nogle af dem.

En kæde på juletræet, et par stykker i vindueskarmen og en på reolen i børneværelset.

Julelysene har gjort deres indtog i de danske hjem, men hyggen har i nogle tilfælde en ærgerlig bagside.

Forbrugerrådet Tænk Kemi har således fundet ftalater i en test af nogle af de mere udbredte LED-kæder. To ud af otte testede lyskæder indeholdt ftalater, som er blødgørende stoffer, der bruges i plastik.

- Vi ved, at ftalater er hormonforstyrrende. Det er især problematisk for børn og gravide, siger Christel Søgaard Kirkeby, som er projektleder i Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Ftalaterne fordamper fra LED-kæderne og ender blandt andet i det støv, der hvirvler rundt i dit hjem. Herfra kan du indånde det eller optage det gennem huden.

Særligt børn er sårbare over for skadelig kemi, og de er i forvejen udsat for meget, viste en undersøgelse foretaget af blandt andre Det Økologiske Råd og Københavns Universitet i 2017.

Her blev niveauet af forskellige ftalater og flammehæmmere - som er kemikalier, der kan tilsættes plast, skum og tekstiler for at forhindre brand - i 17 børneværelser undersøgt, og niveauerne var langt over det anbefalede.

- De hormonforstyrrende stoffer kan blandt andet skade vores evne til at få børn og være kræftfremkaldende. Og det bliver børnene altså udsat for, når de leger og sover på deres værelse, lød den dengang fra Lone Mikkelsen, som er seniorrådgiver i kemikalier hos Det Økologiske Råd.

Det betyder ikke, at du skal frygte for risikoen ved at have en enkelt lyskæde eller to hængende indenfor i dagene omkring jul.

- Men det bidrager til cocktaileffekten, siger Christel Søgaard Kirkeby med henvisning til, hvordan forskellige kemikalier i samspil kan udgøre en risiko for din sundhed.

- Det er svært at undgå ftalater fuldstændig, men LED-kæden er en ting, der er nem at gøre noget ved, tilføjer hun.

Når størstedelen af LED-kæderne trods alt er fri for de hormonforstyrrende stoffer, skyldes blandt andet et dansk forbud mod en række ftalater, der trådte i kraft i sommer.

Men var produktet på markedet inden da, er det ikke forbudt at sælge det i dag. Og dertil kommer, at rigtig mange danskere har ældre lyskæder derhjemme.

- Hvis lyskæden har nogle år på bagen, så ville jeg forvente, at den indeholder ftalater, siger Christel Søgaard Kirkeby.

Vil du gerne udnytte dine gamle lyskæder året ud, så overvej at hænge dem op udendørs, så ftalaterne ikke afgives til indeklimaet.

Testen af de otte LED-lyskæder kan findes på Forbrugerrådets hjemmeside på kemi.taenk.dk.

/ritzau fokus/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093