23948sdkhjf

Argurke-krise: Konflikt rammer stort gartneri

Rema 1000 og Lidl kan blive ramt efter, at 3F har iværksat en faglig konflikt mod Greengrow IVS.

Strømmen af agurker til danskerne fra et af Danmarks største agurkegartnerier kan meget vel gå i stå torsdag morgen.

For her træder en faglig konflikt imod en underentreprenør til agurkegartneriet Hedegården i Malling ved Aarhus i kraft. Virksomheden er kendt under dets tidligere navn gartneriet Nymarken.

Det skriver Fagbladet 3F.

Gartneriet leverer agurker til Rema 1000 og Lidls butikker i Danmark.

Bag den faglige konflikt står 3F, der ønsker, at arbejdet på gartneriet sker på overenskomstmæssige løn- og arbejdsvilkår. Underentreprenørfirmaet Greengrow IVS har ikke ønsket at tegne overenskomst med 3F.

- Vi har oplysninger om, at medarbejdere tjener 85 kroner i timeløn for arbejde på gartneriet. Så lav en løn vil vi på ingen måde acceptere. Det er alt for ringe over for medarbejderne og unfair konkurrence over for andre producenter af agurker, siger Thomas Møller, formand for Den Grønne Gruppe hos 3F Aarhus Rymarken.

Der er tale om en såkaldt sympatikonflikt. Den medfører, at medlemmer af 3F og andre fagforbund under FH ikke må udføre arbejde med forbindelse til Greengrow IVS. Det vil dermed blandt andet ramme gartneriet Hedegården, fordi virksomheden bruger selskabet som underentreprenør.

Gartneriet Hedegården er medlem af arbejdsgiverforeningen GLS-A og har dermed forpligtiget sig til at følge dens overenskomst med 3F. Ifølge GLS-A og 3F’s overenskomst for gartneriarbejde skal de ansatte på gartneriet tjene mindst 143 kroner i timen.

Men gartneriet Hedegården gør brug af en underentreprenør uden overenskomst. Der er tale om selskabet Greengrow IVS, der beskæftiger litauere og har adresse i Greve på Sjælland.

Ejeren af og direktøren for Greengrow IVS hedder Morten Remy Christiansen, der også er medlem af bestyrelsen for Venstre i Greve og stillede op for partiet ved det seneste kommunalvalg i 2017.

Han er desuden søn af ejeren af gartneriet Hedegården.

- Konstruktionen med far og søn lugter langt væk af, at der ikke er tale om en reel entreprise. Der er derimod tale om en bevidst omgåelse af overenskomsten fra gartneriets side. Det handler om at udnytte udlændinge. Det er ikke første gang, at gartneriet på den måde omgår overenskomsten, siger gruppeformand hos 3F Aarhus Rymarken Thomas Møller.

I 2018 brugte gartneriet Hedegården udenlandske medarbejdere uden overenskomst fra selskabet JNGruppen IVS, der dengang som nu har tidligere undervisningsminister for Venstre Tina Nedergaard som direktør. Ifølge 3F fik udlændingene 100 kroner i timeløn.

Men efter en lignende sympatikonflikt iværksat af 3F stoppede agurkegartneriet med at bruge eksministerens selskab.

Det samme gjorde Tina Nedergaards samlever, der har en produktion af agurke- og tomatplanter på et stort gartneri nær Sengeløse nordøst for Roskilde.

Ejeren af gartneriet Hedegården, Lars Christiansen, bekræfter over for Fagbladet 3F, at underentreprenørfirmaet Greengrow IVS ikke har overenskomst.

Men den faglige konflikt med 3F ønsker gartneriejeren ikke at udtale sig om:

- Det kender jeg ikke noget til. Jeg har ikke noget at sige til det, siger Lars Christiansen.

Gartneriejeren bekræfter, at Greengrow IVS er ejet af hans søn. Men Lars Christiansen mener ikke, at det har nogen betydning og ønsker ikke at udtale sig om brugen af sønnens selskab uden overenskomst.

Fagbladet 3F har onsdag forgæves forsøgt at få kommentarer fra ejeren af Greengrow IVS, Morten Remy Christiansen.

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11