23948sdkhjf

Arbejdsmarkedet tørrer ud - også i udlandet

Landene omkring os mangler nu også nye medarbejdere, og det kan gøre det vanskeligt for danske virksomheder at hente billig arbejdskraft.
Fra flaskehalse i enkelte brancher til mere og mere generel mangel på kvalificerede medarbejdere overalt i erhvervslivet. Sådan har udviklingen været for de fleste virksomheder over de seneste fem år.

Løsningen har for en del været, at hente arbejdskraft i udlandet. For de fleste har det været billig, ufaglært arbejdskraft fra først og fremmest Østeuropa.

Men den mulighed ser nu også ud til at blive en udfordring. For antallet af ledige på de øvrige europæiske arbejdsmarkeder svinder nu også ind, og flere lande står med de samme problemer - flere steder end i større grad end dem vi oplever herhjemme.

Vanskeligere at supplere med udlændinge
Nye tal fra EU-kommissionen viser her til morgen, at problemerne for både byggebranchen, industrien og servicesektoren rundt om i Europa er vokset indenfor de seneste fem år.

Inden for bygge- og anlæg er andelen, som mangler arbejdskraft, steget fra 4 pct. i april 2013 til 20 pct. i april i år. I industrien er andelen steget fra 6 pct. til 19 pct. på fem år, mens den inden for serviceerhvervene er steget fra 6 til 22 pct. i april 2018.

- Hvis virksomhederne andre steder i EU ligesom de danske har problemer med at skaffe arbejdskraft, kan det alt andet lige også betyde at danske virksomheder får sværere ved at tiltrække arbejdskraft fra andre EU-lande, lyder det i en kommentar fra specialkonsulent i Danmarks Statistik, Erik Slentø.

I Danmark meldte 23 pct. af virksomhederne inden for bygge og anlæg, 15 pct. i serviceerhverv og 10 pct. inden for industrien om mangel på arbejdskraft i april 2018.

Færre ledige polakker
Nogle steder i Europa har virksomhederne ligefrem sværere ved at finde nye medarbejdere end i Danmark.

I Polen svarede knap halvdelen af virksomhederne i april 2018 inden for både bygge og anlæg og industri, at de manglede arbejdskraft. Inden for serviceerhverv manglede 27 pct. arbejdskraft.


SÅDAN ER UDVIKLINGEN

I 24 artikler ser vi på udfordringerne med at skaffe nye medarbejdere. Hvad skal ledelserne gør for at hente eller fastholde medarbejdere og hvilke jobs er truet af den teknologiske udvikling.

Få overblikket med artikelserien, som du finder her.

Landet har tidligere været det foretrukne for danske virksomheder, der skaffede sig lavt uddannet arbejdskraft, men allerede sidste år var behovet for medarbejdere i Polen så stort, at landet iværksatte en kampagne for at få polakkerne til at rejse hjem og udfylde hullerne på det polske arbejdsmarked. Lønnivauet er også gået op, hvilket vil være den primære årsag til at det også lykkes at få fx ufaglærte til at vende tilbage til hjemlandet.

I vores nabolande, Sverige og Tyskland, viser tallene fra EU at situationen mellem de tre branchegrupper varierer.

I Sverige meddelte halvdelen af virksomhederne i bygge og anlæg i april 2018, at de manglede arbejdskraft. Inden for serviceerhvervene havde 37 pct. af virksomhederne problemer med at rekruttere.

I Tyskland er problemerne mindre end i Sverige, når det gælder bygge og anlæg. Til gengæld rapporterede henholdsvis 33 pct. og 27 pct. af virksomhederne inden for serviceerhverv og industrien i april 2018, at der manglede arbejdskraft.

Sydeuropa i krise
Spanien og Italien var i finanskrisen to af fem PIIGS-lande - Portugal, Irland, Italien, Grækenland og Spanien - der var voldsomt ramt af økonomiske problemer. Og dem er de langt fra kommet sig over endnu. Derfor er manglen på arbejdskraft i de to lande også begrænset, skriver Danmarks Statistik i deres kommentar til opgørelsen.

I Spanien svarede under 10 pct. af virksomheder inden for hver af de tre branchegrupper i april 2018, at de har produktionsbegrænsninger som følge af mangel på arbejdskraft. I Italien er tallene for industri og bygge og anlæg under 2 pct. og under 5 pct. for serviceerhverv. Tallene for Spanien og Italien har ligget nogenlunde stabilt siden finanskrisen.
Læs mere om: job
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094