23948sdkhjf

Borgerindsigt er en bombe under dansk videoovervågning

Ejerne af landets 1,5 millioner overvågningskameraer risikerer overarbejde, hvis de skal leve op til regler om indsigt og undgå millionbøder.
Overvågningsmodstandere og andre nysgerrige danskere kan sende supermarkeder, storcentre og andre ejere af overvågningskameraer på dyrt og besværligt arbejde, skriver Ingeniøren .

Et foto eller en overvågningsvideo af en person er nemlig ‘personhenførbare data’, og derfor har enhver, der har passeret et af landets ca. 1,5 mio. overvågningskameraer, ret til at få billederne af sig selv udleveret.

Retten til indsigt i optagelserne er ikke ny, men bekymringen hos ejerne af overvågningskameraer er voksende. Det bekræfter en håndfuld virksomheder, som Ingeniøren har besøgt og siden søgt indsigt i videomateriale hos.

- Jeg er meget bekymret. Det må jeg sige. Ingen har kendt til den rettighed før, og nu kender alle til den, konstaterer direktør i Sikkerhedsbranchen Kasper Skov-Mikkelsen med henvisning til EU’s nye persondataforordning, GDPR, og det politiske fokus generelt.

Hos Coop, Dansk Supermarked og landets største ejer af overvågningskameraer, DSB, er beskeden den samme: Der er endnu meget få, der beder om billederne, men hvis flere får øjnene op for muligheden, bliver det dyrt.

Ifølge Sikkerhedsbranchen er en tommelfingerregel, at det kræver en times arbejde at forberede og udlevere ét minuts video.

Fra Datatilsynet, der afgør klager i indsigtssager, er meldingen klar: Økonomi og besvær er ikke grund nok til at afvise borgernes anmodninger oplyser chefkonsulent Mia Staal.

En af dem, der allerede gør hyppig brug af sin ret til indsigt i persondata, er it-sikkerhedskonsulent og internet-aktivist Christian Panton, der bl.a. tidligere har stået bag en kortlægning af overvågningskameraer.

For ham er argumenterne fra branchen ikke nok til at forsvare, at man begrænser retten til indsigt:

- Det er det ansvar, der følger med, når man sætter kameraer op. Så må man vurdere, om det er det værd, siger han.

- Årsagen til, at vi har denne ret, er jo, at vi kan få en fornemmelse af, hvad andre ved om os, påpeger han.

Det er særligt muligheden for at genere en virksomhed ved at bede om indsigt, der bekymrer ejerne af overvågningskameraer:

- Hvis man bare er forbandet på tv-overvågning generelt, kan man valse rundt på alle fire etager i Magasin og bede om indsigt bagefter, påpeger Kasper Skov-Mikkelsen.

Hos Dansk Supermarked vil kommunikationskonsulent Kasper Reggelsen ikke afvise, at arbejdsbyrden kan betyde kortere opbevaring af optagelserne eller færre kameraer.

- Det kan godt være, vi ville indrette os anderledes, hvis det blev en stor byrde, konstaterer han og understreger, at videoovervågning af supermarkeder er accepteret af danskerne i dag og nødvendigt for at mindske tyveri.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.152