23948sdkhjf

Springer medicinen over: Hver tiende recept bliver ikke indløst på apoteket

Det kan have konsekvenser for helbredet, når patienter ikke tager den medicin, lægen har udskrevet.

En recept på medicin skal hjælpe dig som patient. Men langt fra alle bliver indløst.
Faktisk er det cirka hver tiende recept, der bliver udskrevet fra læger, som ikke bliver afhentet på apoteket. Det oplyser Hospitalsenheden Vest.

- En af opgaverne for os er at forklare patienterne, hvorfor det er nødvendigt for dem at få den medicin, der er udskrevet. Det er måske noget, vi kan gøre mere ved, siger lægefaglig direktør på Hospitalsenheden Vest, Jens Friis Bak, til DR P4 Midt & Vest.

En recept på medicin skal hjælpe dig som patient. Men langt fra alle bliver indløst.

Også Danmarks Apoteker Forening mener, at de ikke-indløste recepter er et problem.

- Det kan selvfølgelig have nogle helbredsmæssige konsekvenser for patienterne. Der er jo tale om receptpligtig medicin, og der er en grund til, at lægen har valgt at udskrive medicinen, siger sundhedsfaglig direktør Birthe Søndergaard til DR P4 Midt & Vest.

Årsagerne til at medicinen ikke bliver hentet, kan være alt fra økonomi, dovenskab, og til at skavanken er gået i sig selv, og det giver problemer.

- Vi ved, det er en udfordring, hvis patienterne ikke får den rigtige medicin, for så kan det medføre nye indlæggelser, siger Jens Friis Bak.

Problematikken med uafhentede recepter er ikke ny. Faktisk har antallet af recepter, som aldrig er blevet hentet på apoteket, ligget stabilt i flere år.

- Hvis vi skal have tallet længere ned, skal vi lave en større undersøgelse og spørge patienterne om, hvorfor de ikke har indløst deres recept, for det er noget, vi kun kan have gisninger om, fortæller Jens Friis Bak.

Han så gerne en større undersøgelse af det, men det er umiddelbart ikke på trapperne. I stedet fokuserer Hospitalsenheden Vest på bedre rådgivning fra lægerne, så patienten er klar over vigtigheden af at tage medicinen.

Men han forklarer også, at selv om man eksempelvis anbefaler en KOL-patient at kvitte cigaretterne, så er det ikke alle, der gør det. Derfor kan lægerne blot rådgive, mens patienterne i sidste ende selv bestemmer, om de vil tage medicinen eller ej.

- Virkeligheden er nok, at nogle ikke vil følge vores råd og selv vil bestemme, om de vil tage medicinen eller ej. Det betyder ikke, at vi ikke skal være bedre til at rådgive, men vi ønsker ikke at overtage patienternes liv, og de har ret til at sige, at de ikke vil tage den udskrevne medicin. Det har vi ydmyg holdning til, forklarer Jens Bak Friis.

På Regionshospital Herning har man fra årsskiftet ansat tre farmakonomer til at gennemgå patienternes medicinforbrug. Her er håbet, at de kan finde tegn på uoverenstemmelser i medicineringerne.

Originalartikel: https://www.dr.dk/nyheder/regionale/midtvest/springer-medicinen-over-hver-tiende-recept-bliver-ikke-indloest-paa

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.143