Patienter får færre recepter på antibiotika
For at undgå at bakterier udvikler antibiotikaresistens, skal læger holde igen med recepter, siger overlæge.
Det viser Danmap-rapporten for 2016 fra DTU Fødevareinstituttet og Statens Serum Institut.
I 2016 fik 17 procent færre patienter således udskrevet antibiotika end i 2007. Den samlede mængde antibiotika brugt til mennesker var dog uændret fra 2015 og på niveau med forbruget for ti år siden.
Det tyder dog alligevel på, at der er skabt lydhørhed over for, at ikke alle infektioner skal behandles med antibiotika. Mange infektioner går nemlig over af sig selv, vurderer Ute Wolff Sönksen, som er overlæge på Statens Serum Institut.
- Man ved, at der er en hel del patienter, som får antibiotika, uden at der er grund til det. Det er en tradition, som er opstået, fordi man ikke troede, at antibiotika var forbundet med nogle problemer, siger Ute Wolff Sönksen.
Det er aldeles vigtigt at få skåret ned på forbruget af antibiotika. Flere og flere bakterier udvikler resistens over for behandlingsmuligheder, så helt banale sygdomme bliver sværere at helbrede.
Verdenssundhedsorganisationen WHO har erklæret det som en af de største trusler mod verdens sundhed.
- I Danmark er der nok ikke så mange, som får unødig antibiotika. Men der vil altid være en gråzone, hvor man er usikker, og hvor man behandler for en sikkerheds skyld, siger overlægen.
- Der er eksempelvis en hel del kvinder, som får antibiotika mod urinvejsinfektion. Hvis man ventede lidt, ville den infektion måske klinge af helt af sig selv.
I Danmark udskriver de praktiserende læger, speciallægerne og tandlægerne i primærsektoren langt det meste antibiotika. De praktiserende læger står for knap 85 procent af recepterne.
Ud over færre recepter til mennesker er det samlede forbrug af antibiotika til dyr også faldet for tredje år i træk.
I 2016 er der brugt cirka fem procent mindre antibiotika til danske dyr end året før målt i kilo antibiotika. Forbruget er faldet både til svin, kvæg, fjerkræ og fisk.
Regeringen lancerede i maj en handlingsplan, som skal nedbringe forbruget af antibiotika og bremse udvikling af stadigt flere resistente bakterier.
/ritzau/