23948sdkhjf

Kvinder og piger vælger p-pillen fra

Dårlig omtale får kvinder til at vælge andre præventionsformer
Siden p-pillen blev frigivet i 1966, har den været den mest populære præventionsform blandt danske kvinder.

Men populariteten er på retræte, skriver dr.dk .

Siden 2012 er antallet af kvinder, der tager p-piller, nemlig faldet med næsten 13 procent. En af dem, som har valgt p-pillen fra, er 24-årige Camilla Baastrup Jessen, der studerer på Aalborg Universitet.

- Jeg var usikker på, hvad det ville betyde for mig senere hen. Især når man hører fra medier og bekendte, at det tager lang tid for hormonerne at komme ud af kroppen, siger hun til DR Nordjylland, og tilføjer:

- Jeg har ikke brug for at tage noget, hvis det i allerværste fald skulle være skyld i en blodprop,.

Hos foreningen Sex og Samfund er vurderingen, at det er den dårlige omtale, der har fået kvinder og piger til at fravælge den.

- Der har været undersøgelser, som viste, at risikoen for blodpropper er en smule højere ved bestemte typer af p-piller, og det har der været en række artikler om i medierne. Det kan gøre, at nogle kvinder vælger pillerne fra, siger Jeppe Hald, projektleder ved Sex og Samfund.

Som alternativ til p-pillerne er andre præventionsformer såsom minipiller, der indeholder færre hormoner, blevet mere populære. Det samme gælder hormonspiralen, som Camilla Baastrup Jessen selv skiftede til for et år siden.

- Psykisk giver det mig en tryghed i ikke at indtage noget, som jeg ikke har styr på, da hormonspiralen udstøder hormonerne lokalt, siger hun, og kalder det en praktisk fordel ikke at skulle huske at tage en p-pille hver dag.

De praktiserende læger oplever, at der er kommet større efterspørgsel på andre præventionsformer - særligt hormonspiraler.

- Der lægges rigtig mange hormonspiraler - også på helt unge kvinder, siger Anders Beich, formand for Dansk Selskab for Almen Medicin, til DR Nordjylland.

Ifølge ham har studier vist, at hormonspiralen er en sikker præventionsform, som også helt unge kvinder kan bruge.

- I gamle dage tænkte man nok, at hormonspiraler var til kvinder, som havde født, men det er altså ikke tilfældet, siger han.

Sundhedsstyrelsens tal viser, at der i 2012 var 388.258 danske kvinder, som tog p-piller. I 2016 faldt tallet til 339.271. Et fald på næsten 49.000 kvinder.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.089