Fælles nordisk madpris uddelt for første gang
Vores nordiske naboer løb med de eftertragtede Embla-statuetter, da der her til aften var prisuddeling af den første nordiske fødevarepris.
Her til aften var det Færøerne, der løb med de fleste priser - og vandt i hele tre ud af syv kategorier.
Det skriver Landbrug & Fødevarer i en pressemeddelelse.
Priserne sætter fokus på råvarer, fødevarer, produktionsmetoder samt de professionelle, der står bag det hele. Embla hylder det ypperste i det nordiske køkken og er med til at styrke den nordiske madidentitet og kultur samt øge interessen for nordisk mad uden for Norden.
Det er de seks nordiske landbrugsorganisationer, der står bag den første fælles nordiske madpris.
Formålet med prisen er at få delt viden og erfaringer fra alle de nordiske lande og er støttet af Nordisk Ministerråd.
Andreas Buchhave, der er chefkonsulent ved Landbrug & Fødevarer og projektleder på den første fælles nordiske madpris, Embla, siger:
- Vi er utrolig stolte af prisen, for vi har så meget godt i Norden: smagfulde råvarer og rigtig meget innovation blandt madprofessionelle. Og når vi deler de gode historier, får vi allesammen endnu mere af det gode. De priser, der blev uddelt her til aften, er også udtryk for, at vi i dag har en nordisk madkultur, som vi kan være stolte af.
Her til aften var Landbrug & Fødevarer vært for prisen på Københavns Rådhus.
Prisuddelingen i København fandt sted i samarbejde med Miljø- og Fødevareministeriets topmøde 'Better Food for More People' som en del af Copenhagen Cooking and Food Festival.
Embla består af syv priser, hvor hvert af de nordiske lande har fundet nominerede til hver kategori.
Der har været en national jury i hvert land, og det er en fælles nordisk jury, der har afgjort, hvem af de nominerede, der var så heldige at vinde Embla-priserne.
Embla er opkaldt efter den første kvinde i nordisk mytologi. Prisen vil fremover blive uddelt hvert andet år.
De syv vindere af Embla-prisen 2017 er:
Færøerne, Leif Sørensen, Fish Chips, for Nordisk madhåndværker 2017
Færøerne, Dímunargardur, for Nordisk råvareproducent 2017
Sverige, Annika Unt, for Nordisk mad til mange 2017
Åland, Michael Björklund, Smakbyn, for Nordisk madkommunikatør 2017
Færøerne, Heimablídni, for Nordiske maddestination 2017
Finland, Thomas Snellman, for Nordisk madiværksætter 2017
Norge, Geitmyra Matkultursenter, for Nordisk mad til børn og unge 2017