23948sdkhjf

Næsten hver anden dansker er immun overfor sundhedsråd

Ny kortlægning af danskernes forhold til sundhed deler os ind i fem sundhedsgrupper.
Sundhed har aldrig fyldt mere i mediefladen end det gør i dag.

TV-programmer, sociale medier og magasiner er fyldt med gode råd til, hvordan vi skal bevæge os, og hvad vi skal spise og lade være med at spise. Men paradoksalt nok er danskerne på nogle områder mere usunde end nogensinde, skriver Arla i en pressemeddelelse.

En ny stor undersøgelse, som Arla og Komiteen for Sundhedsoplysning, står bag, kommer nu med en del af forklaringen.

Den viser, at otte ud af ti danskere forbinder sundhed med at være rask, mens sundhed for seks ud af ti handler om at have overskud i hverdagen. Men undersøgelsen viser også, at hele 43 pct. af os slet ikke lytter til sundhedsråd. Og det er et problem.

- Det er bekymrende, at en stor del af danskerne ikke kan nås med råd om sundhed. Vi er derfor nødt til at finde på nye måder at nå de danskere, som har lukket af for kommunikation om sundhed fra myndighederne, fødevarevirksomheder og detailhandlen. I Arla tror vi på, at en del af løsningen er at lave en usynlig sundhedsrevolution. At gøre det sunde valg lettere ved at udvikle nye, sundere produkter samt reducere fedt, salt og sukker i vores eksisterende produkter, siger Jakob B. Knudsen, landedirektør i Arla Danmark.

Direktør i Komiteen for Sundhedsoplysning, Cheran Nelander, som har været med i udarbejdelsen af undersøgelsen, er enig i, at der skal tænkes nye tanker for at nå alle danskere. Men han mener, at fødevarebranchen allerede har fat i nogle rigtige tanker.

- På fødevareområdet er der indgået partnerskaber, der skaber en usynlig forbedring af sundheden. Gennem frivilligt samarbejde i for eksempel salt- og fuldkornspartnerskaber, har vi fået rykket en masse. Det kan være svært som virksomhed at stå alene med en sundere vare, men hvis branchen går sammen, så rykker det virkelig noget. Da Arla reducerede sukkerindholdet i deres yoghurter, så spiste danskerne pludselig 500 tons sukker mindre om året, uden nogen opdagede det, siger Cheran Nelander.

Han ser gerne, at den slags initiativer spredes ud over hele fødevarebranchen.

Nøgletal fra undersøgelsen:

- Sundhed forbindes med et godt helbred: 79 pct. af befolkningen forbinder sundhed med at være rask. 72 pct. forbinder sundhed med fysisk velbefindende, mens 65 pct. forbinder sundhed med psykisk velbefindende.
- Sundhed forbindes med balance og følelse af overskud: 59 pct. forbinder sundhed med at have overskud i hverdagen. 52 pct. forbinder sundhed med balance mellem krop og sind. 51 forbinder sundhed med sunde fødevarer.
- Danskerne forbinder følgende med at spise sundt: 75 pct.: At spise varieret, 65 pct.: At spise meget grønt, 53 pct.: spise med balance mellem det sunde og det usunde.
- 65 pct. af danskerne mener, at det er vigtigt eller meget vigtigt at spise sundt.
- Hvorfor det er vigtigt at leve sundt: 80 pct.: for at få mere energi og overskud i min hverdag, 80 pct.: for at mindste risikoen for sygdomme.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.143