Små virksomheder må leve med bøvlet
Lettelser er ikke kommer SMV'erne til gode - det er snarere blevet værre.
Erhvervsministeriets opgørelse viser dog samtidig, at SMV’er i byggeriet og industrien næppe har oplevet nogen byrdelettelse, snarere tvært imod.
Det mener Håndværksrådet, som nu opfordrer til en mere fokuseret indsats.
- Det er selvfølgelig glædeligt, at byrderne samlet set er lettet. Men ministeriets tal taler for sig selv og understreger, at der fortsat er behov for en fokuseret indsats for at lette de administrative byrder, mener Lars Magnus Christensen, cheføkonom i Håndværksrådet og medlem af Virksomhedsforum for enklere regler.
Sandheden er ifølge Håndværksrådet, at de økonomiske byrder under Erhvervsministeriet steg med mere end 600 mio. kr. sidste år, og det gælder særligt de byrder, som industri og byggeri oplever.
Til gengæld er der lettet erhvervsøkonomiske byrder for mere end 1,6 mia. kr. under Miljø- og Fødevareministeriet, hvilket får regnestykket til at gå i plus. Men disse byrdelettelser er særligt kommet landbruget til gavn.
Bekymrende udvikling
Skiftende regeringer har haft ambitioner om at lette de administrative, og den nuværende har en målsætning om at lette de administrative byrder med 6 mia. kr. i 2025.
- Vi er glade for regeringens ambitioner, men vi er samtidig bekymrede for, om udviklingen fortsætter med at øge byrder for enkelte brancher som byggeri og industri, siger Lars Magnus Christensen.
Håndværksrådet egne undersøgelser blandt virksomheder peger også på, at flere virksomheder oplever stigende administrative byrder fremfor et fald i antallet af administrative byrder. Det sker trods de forskellige initiativer i kampen mod byrder.