23948sdkhjf

Flere bliver udsat for sexchikane på jobbet

Sexchikane bliver mere udbredt på danske arbejdspladser. Brug for klare politikker og en ledelse, der gør foran, siger ny Kvinfo-direktør.
Sexchikane forekommer oftere på danske arbejdspladser.

Det skriver Avisen.dk .

Udviklingen bliver dokumenteret i en ny rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Centeret har lavet en omfattende undersøgelse af arbejdsmiljøet i Danmark, hvor 50.000 beskæftigede mellem 18 og 64 år har deltaget. 3,7 procent svarer, at de har været udsat for sexchikane inden for det seneste år.

Ved en lignende måling i 2012 var tallet 2,8 procent, mens det i 2014 var på 3,1 procent. Selv om stigningen er lille, er den ifølge forskerne signifikant.

Og sexistiske kommentarer, klap på kinden eller lumre blikke hører ikke til på jobbet, siger Henriette Laursen, der for nyligt satte sig i direktørstolen hos videnscenteret Kvinfo. Hun opfordrer virksomheder til at lave politikker for at begrænse den seksuelle chikane.

- Sexchikane er noget, man skal reagere på ude på de enkelte arbejdspladser. Det er vigtigt, at man som ledelse går foran for eksempel ved at få lavet nogle klare politikker, siger hun til Avisen.dk.

Ifølge Henriette Laursen handler det både om at få sat grænser for, hvilken adfærd der er acceptabel og at få nogle procedurer for, hvordan den slags sager håndteres. Hun understreger, at den sexchikane, der er direkte strafbar, skal håndteres i et helt andet regi.

- Desværre ved vi også, at der er rigtig store mørketal, og at der både i det strafferetslige system og i det faglige system er store problemer med at få taget de her sager op, pointerer Kvinfo-direktøren.

I Dansk Arbejdsgiverforening (DA) oplever man ikke sexchikane som et stort problem på arbejdsmarkedet, påpeger chefkonsulent hos DA Trine Hougaard.

- Og sager håndteres ganske udmærket, når de opstår. Det må være op til den enkelte arbejdsplads eventuelt i samarbejde mellem ledelsen og medarbejderne, om man vil nedskrive en politik. Men det, at du nedskriver en politik, kan ikke i sig selv hindre sexchikane, siger hun.

For Henriette Laursen er det alfa og omega, at chefen tager ansvar.

- Der er i hvert fald brug for en meget klar afstandstagen i ledelsen og en erkendelse af, at det faktisk er et problem. Mange af dem, som jeg har talt med, der har været udsat for sexchikane, føler sig ikke taget alvorligt. De får at vide, at de skal tage det som et kompliment. Der bliver problemet ligesom vendt rundt, oplever hun.

I DA anerkender man, at arbejdsgiverne er forpligtede til at sørge for et godt arbejdsmiljø.

- Det betyder også, at man ikke skal risikere at blive udsat for sexchikane. Selvfølgelig har ledelsen et ansvar, men man håndterer det allerede i dag på de danske arbejdspladser, siger Trine Hougaard.

FAKTA

Andel lønmodtagere, der inden for de seneste 12 måneder har været udsat for sexchikane.

2012: 2,8 procent.

2014: 3,1 procent.

2016: 3,7 procent.

I disse brancher har flest været udsat for sexchikane.

Social- og sundhedsassistenter.

Specialpædagoger.

Portører.

Sygeplejersker.

Farmakonomer og bioanalytikere.

I disse brancher har færrest været udsat for sexchikane:

Journalister.

Malere.

Bygge- og anlægsarbejdere.

Jord- og betonarbejdere.

Smede.

Kilde: Undersøgelsen 'Arbejdsmiljø og Helbred i Danmark 2016' fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.114