Kæmpeunderskud hos Odense Marcipan
Italiensk fabrik trækker voldsomt ned - nu er den lukket
2016-regnskabet fra Odense Marcipan er ikke rar læsning for virksomheden, der kom ud af året med et underskud efter skat på over 25 millioner kroner.
Sukkerchokket skyldes i høj grad det italienske datterselskab Natural Food, som kostede Odense Marcipan cirka 40 millioner kroner. Ledelsen i Odense har taget konsekvensen og stoppede i december produktionen hos Natural Food, der siden 2008 har produceret marcipanmasse og mandelprodukter til industrimarkedet for Odense Marcipan.
Dermed regner ledelsen med, at man i 2017 igen kan få plus på bundlinjen - lige som i 2015, da virksomheden tjente cirka 3,3 millioner kroner efter en årrække med underskud.
Sukkerafgifter driller
Ud over problemerne i Italien er regnskabet ifølge ledelsen også præget af de høje danske sukkerafgifter. Og det kan få konsekvenser:
- Det fortsat kraftige afgiftstryk i Danmark forventes fortsat at påvirke afsætningen på hjemmemarkedet og kan på strategisk langsigtede beslutninqer medføre reduceret engagement i Danmark, hedder det i årsrapporten.
Heller ikke hvad angår datterselskabet Bæchs Conditori i Hobro er Odense Marcipan tilfreds. Dér bød 2016 på et overskud på cirka 300.000 kroner, samme niveau som året før, men moderselskabet havde forventet et væsentligt bedre resultat i Hobro.
Odense Marcipan er ejet af den norske Orkla-koncern.