23948sdkhjf

Andelstanken blomstrer: Lokale kræfter giver Samsøs grise en bedre død

Fokus på lokale fødevare giver Samsø et nyt slagteri, efter grisene i 20 år måtte til fastlandet og mærke kniven.
Det er igen blevet populært at investere lidt penge i en lokal slagter.

Det skriver DR Østjylland.

Fra 2007 til 2016 faldt antallet af andelsslagterier fra 88 til 70, men siden er den tendens vendt. På bare et år er der kommet ti nye, små slagterier til, betalt af det lokale.

Et af dem er på Samsø, hvor det efterhånden er 20 år siden, slagteriet lukkede. Nu har lokale kræfter fået gang i slagterknivene på øen i Kattegat igen.

Samsø Slagtehus er nemlig åbnet i det gamle mejeri i Kolby, og det kunne lykkes med stor opbakning fra producenter, restauratører og forbrugere, som gerne vil købe lokalt kød, fortæller daglig leder af slagtehuset Maj Worre.

- Folk har bakket op både som andelshavere og med deres tid, engagement og arbejdskraft for at få det op at stå, siger hun til DR Østjylland.

Det nye slagtehus betyder, at Samsøs grise kan blive slagtet på øen, og en del mennesker vil gerne købe lokalt kød, der er lokalt slagtet, fortæller en af de lokale økologiske griseavlere, Susanne Lind.

Hun er glad for, at hendes grise ikke skal ud på en lang og stressende transport til fastlandet, når de skal slagtes.

- Man forkæler sine dyr med masser af mad og plads og klapper dem, og så giver det ikke mening at skulle transportere dem langt væk. Mange synes også, at det er rigtig dejlig at komme og klappe en gris og se, at den flæskesteg, de spiser, har haft det godt, siger Susanne Lind.

Andelene i Samsøs nye slagtehus koster 5.000 kroner, og blandt andet samsing Inge-Dorthe Larsen har købt et andelsbevis.

- Jeg tænker også på naturpleje. Vi skal have nogle kvæg, og det er noget lettere, hvis man kan få dem slagtet herovre. Vi skal alle sammen spytte i bøssen, hvis det skal løbe rundt, siger hun til DR Østjylland.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093