Nye regler skal give økologisk bi-boom
Reglerne lempes for, hvornår en bigård kan kaldes økologisk.
Derfor har man i mange år haft en ganske stram lovgivning, der skal sikre, at alle områder i en tre kilometers radius fra en økologisk bigård faktisk er økologiske.
Det skriver DR Nordjylland.
Nu lempes der på kravene, så der for eksempel gerne må være en konventionel kornmark i nærheden, fordi en kornmark i praksis ingen interesse har fra bierne.
Det glæder landmand Lars Bo Christensen fra Gjøl, der indtil nu har været forhindret i at omlægge til økologi på grund af reglerne, men nu kan søge om det.
- Jeg vil gerne spise ’rene’ produkter, og det tror jeg også gerne mine kunder vil. De efterspørger økologivarer, og det er også det, vi selv køber, siger han til DR Nordjylland.
Det er miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V), der har stået bag de nye regler, som trådte i kraft 1. marts.
Forventningen er, at tiltaget kan mangedoble antallet af økologiske biavlere, så der i år 2020 vil være 300 mod i dag kun fem økologiske avlere.
Om de nye regler dur i praksis og vil give mere dansk økologisk honning i butikkerne skal nu afprøves, men det er et skridt i den rigtige retning, mener Lars Holdesen, chefkonsulent i økologi i Landbrug og Fødevarer:
- Det kan helt sikkert skubbe nogle nye producenter i gang, at vi nu får måske 180.000 nye hektar, hvor der principielt kan være økologisk biavl, siger han.
Der importeres 600 tons økologisk honning om året, fordi efterspørgslen på nuværende tidspunkt ikke kan dækkes af de danske avlere.