23948sdkhjf

Undersøgelse: Sexchikane øger sygefraværet

- Hvis man er udsat for sexchikane i en længere periode, nedbryder det folks selvværd, siger professor.
Det er en kendt sag, at sexchikane kan have alvorlige konsekvenser for ofrenes helbred, arbejdsglæde og trivsel. Men sexchikane kan også have store omkostninger for samfundet og virksomhederne.

En ny undersøgelse blandt 3F’s tillidsrepræsentanter viser, at 10 procent af tillidsrepræsentanterne har haft en kollega, som har været sygemeldt på grund af sexchikane.

Det skriver Fagbladet 3F.

Hele 83 procent af tillidsrepræsentanterne vurderer, at sexchikane øger sygefraværet, og 81 procent siger, at det nedsætter produktiviteten.

Det overrasker ikke Annie Høgh, der er professor ved Institut for Psykologi ved Københavns Universitet.

- Vi har i flere artikler vist, at uønsket seksuel opmærksomhed giver mere sygefravær. Det gælder både når der er tale om små episoder i hverdagen, men også grov sexchikane med berøringer, siger Annie Høgh, der videre forklarer, at sexchikanen kan få alvorlige konsekvenser for den det går ud over.

- Hvis man er udsat for sexchikane i en længere periode, nedbryder det folks selvværd. Og det kan især være voldsomt, hvis det er kolleger eller chefen, der udøver chikanen. Det fører til magtesløshed, siger Annie Høgh.

Forbundssekretær i 3F, Søren Heisel, håber, at politikere og arbejdsgivere vil samarbejde om at bekæmpe sexchikane.

- Det har store omkostninger for både vores medlemmer, samfundet og virksomhederne. Derfor vil det være en fordel for alle, også arbejdsgivere og politikere, at vi står sammen om at finde nye løsninger til at eliminere seksuel chikane på arbejdspladserne, siger Søren Heisel, der håber, at beskæftigelsesministeren vil lade sig inspirere af England, hvor arbejdsgiverne skal betale erstatning, hvis de kunne have gjort noget for at forhindre sexchikanen.

Hos Dansk Erhverv ser man også med alvor på sexchikane.

- Det er velkendt, at der er en sammenhæng mellem mistrivsel og fravær. Og uanset eventuelle økonomiske konsekvenser er chikane på arbejdspladsen ikke i orden, og arbejdsgiveren skal naturligvis undersøge det nøjere, hvis der er en konkret mistanke om det, og gribe ind, hvis det faktisk er tilfældet, siger chefkonsulent i arbejdsmiljø, Michael Bacci.

Chefkonsulenten vil ikke udtale sig om, hvorvidt arbejdsgiverne skal betale erstatning, hvis de kunne have forhindret sexchikanen, da han ikke kender den praksis i detaljer.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.154