Åbenhed om løn er et generationsspørgsmål
I en ny spørgeundersøgelse, som Ingeniørforeningen, IDA har foretaget blandt knap 20.000 medlemmer, svarer 21 pct., at de taler med kollegerne om, hvad de får i løn. Mere end tre ud af fire – 77 pct. – svarer, at de ikke diskuterer løn med kollegerne på deres arbejdsplads.
Det skriver Ingeniørforeningen, IDA, i en pressemeddelelse.
Undersøgelsen viser også, at jo yngre man er, jo mere åben er man om sine lønforhold. Mens det kun lige er hver 10. i aldersgruppen 51-60 år, som taler om løn med kollegerne, er medlemmerne i aldersgruppen under 31 år langt mere åbne. Her deler 35 pct. deres lønoplysninger med kollegerne.
Juliane Marie Neiiendam, formand for Ansattes Råd i IDA, mener, at det er bekymrende, at så mange holder lønsedlerne tæt til kroppen.
- Åbenhed om løn er et af de bedste værktøjer til at komme problemer med ligeløn og diskrimination til livs. På alt for mange arbejdspladser er der en kultur, hvor enhver snak om løn er omgærdet af hemmelighedskræmmeri. Vi ved også, at der mange steder er en opfattelse af, at dine lønforhold er fortrolige, og nogle virksomheder bevidst bryder loven om ligeløn og skriver selvopfundne fortrolighedsklausuler omkring den enkeltes lønforhold ind i ansættelseskontrakter. Men det er og bliver en myte, at du ikke må tale om dine lønforhold med dine kolleger, siger hun.
- Det er trods alt glædeligt, at de yngre generationer er åbne omkring deres lønforhold. Det fortæller mig, at vi går mod bedre tider på dette område. Vi skal gøre op med tabuet om, at løn er en dyb personlig hemmelighed, hvis vi vil sikre lige løn for lige arbejde, siger Juliane Marie Neiiendam.