23948sdkhjf

Nu begynder virksomhederne at hamstre dygtige medarbejdere

De ansætter, selvom efterspørgslen ikke følger med og holder på dygtige, som de ikke tør miste ved udsigten til langsigtet mangel på kvalificeret arbejdskraft.
Frygten for at stå uden kvalificeret arbejdskraft og begyndende mangel på faglærte betyder, at nogle virksomheder er gået i gang med at ”hamstre” medarbejdere.

I hvert fald mener nogle økonomer, at hamstring af kvalificerede medarbejdere kan være en del af forklaringen på, at virksomhederne stadig ansætter folk i stort tal, selvom den økonomiske vækst flader ud og selvom der er stadig større afsætningsproblemer på eksportmarkederne.

Cheføkonom i Handelsbanken, Jes Asmussen, har noteret sig, at virksomhederne stadig ansætter folk i betydeligt omfang, selvom virksomhederne ikke investerer ret meget.

”Den store ansættelsesbølge, som ikke er ledsaget af en tilsvarende økonomisk vækst, har betydet øgede omkostningerne for virksomhederne. I andet kvartal i år steg enhedslønomkostningerne med hele 6 procent i forholdt til samme tid i før. Samtidig har vi set, at virksomhederne ansætter i stedet for at investere i nye maskiner og forbedret produktivitet. En blandt mange forklaringer kan være, at man holder på kvalificeret arbejdskraft i forventning om at skulle stå klar, når opsvinget kommer. Men det kan heller ikke udelukkes, at man vil holde på de gode folk i brancher, hvor det kniber med kvalificeret arbejdskraft”, siger Jes Asmussen til Idag.dk.

Hamstring kan skade konkurrenceevnen
Cheføkonom om Erik Bjørsted, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, er enig. Han peger på, at man især indenfor byggeriet mangler visse typer arbejdskraft. Derfor kan man være interesseret i at holde på medarbejderne, selvom der i en periode ikke er så meget for dem at lave.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har tidligere estimeret, at der kommer til at mangle 70.000 faglærte i 2025. Der kommer også til at mangle folk med kortere videregående uddannelser og mellemuddannelser.

Til gengæld får vi alt for mange ufaglærte og akademikere.

”Mange af vores uddannelser er rettet mod den offentlige sektor, men det er i den private sektor, at arbejdskraftbehovet er størst i de kommende år. Hvis vi ikke får misforholdet mellem udbud og efterspørgsel af arbejdskraft løst, kan det føre til hamstring af kvalificeret arbejdskraft”, tilføjer Erik Bjørsted.

Han peger på, at der bør indføres flere praktiske fag i folkeskolen som sløjd, software-programmering m.m.

Desuden bør erhvervsuddannelserne oprustes med flere økonomiske ressourcer og erhvervsvejledningen til unge skal være bedre, så flere søger ind på ungdomsuddannelserne i stedet for i gymnasiet.

Endelig kan flere ufaglærte opkvalificeres til at blive faglærte.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094