23948sdkhjf

1000 supermarkeder skal levere til fjernvarmen

Nyt projekt skal bane vejen for genbrugsvarme.
Kølebehovet i moderne supermarkeder er stort og dermed også mulighed for at genbruge varmen til fjernvarmeformål.

Et nyt projekt, der er støttet af EUDP, skal netop demonstrere, hvordan det omkostningseffektivt er muligt at udnytte varmen fra de mange supermarkeder.

I projektet deltager Danfoss, COOP, Dansk Fjernvarme, OK, Teknologisk Institut, ILK, CLEAN, DFP, AK-centralen, KTH (Stockholm) samt de tre fjernvarmeselskaber i Bramming, Mølholm og Gilleleje.

COOP vil i tre af sine butikker udskifte deres køleudstyr, til udstyr, der kan sende den overskydende varme direkte ud i fjernvarmen. Den overskydende varme vil allerede have den nødvendige høje temperatur og behøver derfor ikke en varmepumpe, som det normalt er tilfældet med overskudsvarme, til at hæve temperaturen for at kunne indpasses i fjernvarmen.

- Fjernvarmeselskaberne har behov for at kunne hente miljøvenlig varme fra nye kilder på vej mod energisystemer baseret på vedvarende energi. Genbrugsvarme fra supermarkederne er en oplagt mulighed mange steder i landet, siger Kim Behnke, vicedirektør for Dansk Fjernvarme.

Stort potentiale i varme fra supermarkeder
I første omgang skal projektet demonstrere løsningen i Superbrugsen i Bramming, Fakta i Gilleleje og Superbrugsen i Vindinggård. Det er forventningen at mellem 500 og 1.000 supermarkeder i Danmark i løbet af de kommende 3-5 år vil kunne levere energi til fjernvarmen afhængig af, hvor det er teknisk og økonomisk relevant.

Udbredelse af løsningen skal blandt andet sikres gennem udarbejdelse af en såkaldt kogebog, der skal sikre ensartet grundlag om både tekniske og økonomiske barrierer for udrulning af løsningen.

- Det handler om at få fjernet barrierer for aftaler mellem lokale supermarkeder og fjernvarmeselskaber. Leveringen af en kogebog med manual for lokale projekter bliver et afgørende værktøj for hurtig udbredelse af supermarkedernes genbrugsvarme til fjernvarme, understreger Kim Behnke.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.142