23948sdkhjf

Tjen 3 mio. kr. mere om året

Detailbranchens mellemstore virksomheder kan forbedre indtjeningen med flere millioner kroner hvert år, viser ny analyse.
En mellemstor virksomhed i detailbranchen kan tjene op mod 3 mio. kr. ekstra om året, hvis den drives med samme nøgletal som en mindre virksomhed. Sådan lyder den opsigtsvækkende konklusion i en ny analyse udarbejdet af Ian Pedersen fra rådgivningsvirksomheden Neun IVS.

Analysen viser, at mens den gennemsnitlige overskudsgrad for både små og store virksomheder i 2013 lå på 6 procent, så var den på bare 3 procent for de mellemstore virksomheder. Også afkastningsgraden er lavere for de mellemstore virksomheder, som lå på 5 procent i basisåret 2013, mens både de store (8 procent) og de små virksomheder (9 procent) lå markant højere.

Fem gyldne spørgsmål

Enhver virksomhedsejer bør stille sig selv nedenstående fem spørgsmål, hvis svar kan danne grundlag for en indbringende forandringsproces i løbet af 2016, mener Ian Pedersen:

• Giver virksomhedens rapportering det fornødne overblik over virksomheden?

• Er der styr på virksomhedens processer?

• Har min ledergruppe og organisation de nødvendige færdigheder?

• Får jeg den nødvendige sparring af min bestyrelse?

• Opnår virksomheden de resultater, som jeg forventer?
Reducér behovet for kapital
- Ved at optimere styringen af arbejdskapitalen vil en mellemstor virksomhed kunne reducere sit kapitalbehov med mellem 3 og 4 mio. kr., hvis man sammenligner sig med de mindre virksomheder, og potentialet kan være endnu højere, fastslår Ian Pedersen.

På positivsiden tæller, at de mellemstore virksomheder er bedre end de øvrige grupper til at styre deres øvrige omkostninger. Afvigelsen findes primært på vareforbrug og lønomkostninger.

- Analysen indikerer, at der kan være ganske betydelige årlige gevinster ved en bedre styring af de mellemstore virksomheders løn- og vareforbrugsomkostninger. En gevinst, som ud fra en gennemsnitsbetragtning, vil kunne ligge i størrelsesorden 3 mio. kr. om året, siger Ian Pedersen.

Frigjorte midler kan investeres i vækst
Analysen er baseret på udtræk fra Danmarks Statistik inden for brancherne industri, bygge og anlæg, engroshandel og detailhandel dækkende 81.000 virksomheder med i alt 632.000 ansatte. Ifølge Ian Pedersen er flere trends gennemgående i branchen, ligesom udfordringerne viser sig at være de samme i perioden 2008 til 2013.

Ian Pedersen peger på, at en bedre styring af driften og arbejdskapital vil frigøre midler, som kan anvendes til at investere i yderligere vækst via produktudvikling og åbning af nye markeder, ligesom det vil påvirke virksomhedernes kreditvurdering og prisfastsættelse i positiv retning.

- Virksomhedens risiko i forbindelse med kriser, tab af væsentlige kunder med videre vil blive reduceret, ved at driften optimeres og arbejdskapitalen reduceres. Virksomheden har midler til at reagere i en krisesituation, konstaterer Ian Pedersen.

Bag om analysen

Analysen er udarbejdet af Ian Pedersen, der er Cand. Merc. Aud. og konsulent hos Neun IVS. I analysen har en gennemsnitlig mellemstor virksomhed en omsætning på 71 mio. kr., et årsresultat på 1,7 mio. kr. og en balancesum på 34 mio. kr.

Opnår en mellemstor virksomhed, via øget fokus på deres forretningsmodel, organisation og økonomisk styring, blot nøgletallene for de mindre virksomheder, vil der være betydelige gevinster at hente.

Således vil en gennemsnitlig mellemstor virksomhed kunne forbedre sit årsresultat med mellem 2 og 3 mio. kr. og reducere pengebindingen i arbejdskapital med 3 til 4 mio. kr.

Er virksomheden én af de ca. 23.000 virksomheder i Danmark, hvor der forventes et ejerskifte inden for de kommende 10 år, vil en optimering af drift og arbejdskapital forbedre både muligheden for et salg af virksomheden og salgsprisen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.075