Montana taber i Højesteret
Den årelange strid om design af reolsystemer er faldet ud til fordel for ABC-Reoler.
Højesteret fastslår i en dom, at ABC-Reolers reolsystem Quadrant ikke er en efterligning af Montanas reoler. Derfor afviser Højesteret alle krav fra Montana Møbler om millionerstatning og forbud mod fremstilling, salg og markedsføring af ABC’s reol, der har været på markedet siden 1997 – først under navnet ”X-ylo” og siden 2002 under det nuværende navn.
En kæmpe belastning for en lille virksomhed
Dommen sætter et punktum for en sag, der har verseret siden februar 2005, hvor Montana Møbler anlagde sag mod ABC-Reoler ved Sø- og Handelsretten. 6. marts 2012 frifandt Sø- og Handelsretten ABC-Reoler i alle sagens forhold, og Højesteret har nu stadfæstet Sø- og Handelsrettens dom.
- En retssag over næsten 10 år er en kæmpe belastning for en lille virksomhed som ABC-Reoler. Sagen har kostet mange kræfter og påført os store omkostninger, og vi har mistet omsætning, fordi Montana så længe har prøvet at skabe usikkerhed om Quadrant. Derfor er dommen både en befrielse for ABC og en sejr for forbrugernes frie valg, siger fabrikant Søren Iversen, direktør og ejer af ABC-Reoler.
Sø- og Handelsretten fastslog i sin dom fra 2012, at der er så store forskelle i visuel fremtoning og konstruktionsprincipper, at de to reolsystemer ikke kan forveksles. Samme konklusion er Højesteret nået frem i sin dom. Højesteret idømmer Montana Møbler og Peter Lassen til at betale ABC-Reoler 500.000 kr. i sagsomkostninger ud over de 804.865 kr., som Sø- og Handelsretten pålagde Montana Møbler at betale i sagsomkostninger.
Montana: Innovativt design er truet
Hos sagens tabende part er man skuffet over dommen, der af kreativ direktør Joakim Lassen betegnes som et nederlag for dansk design:
- Dommen sætter spørgsmålstegn ved, om det herhjemme kan betale sig at være innovativ og kreativ, når andre firmaer lovligt kan lave noget, der umiddelbart ligner vores reoldesign, blot med enkelte detailforskelle, siger han.
Ifølge Joakim Lassen viser dommen, at små detailforskelle er nok til at blive frifundet for plagiat. Det er et problem, der skal findes en løsning på, hvis regeringens vision, om at gøre Danmark til et internationalt vækstcenter for arkitektur, mode og design, skal realiseres.
- Uden en sådan løsning kommer danske designvirksomheder til at tabe konkurrencen til virksomheder i andre lande, der har en ordentlig beskyttelse på hjemmemarkedet, hvilket uvægerligt vil gå ud over beskæftigelsen og den økonomiske vækst herhjemme, siger Joakim Lassen.