23948sdkhjf

Nestlé: Kaffe og chokolade kan blive for de få

Global opvarmning får verdens største fødevarevirksomhed til at kigge efter alternative landbrugsmetoder

Konsekvensen af klimaforandringerne kan blive scenarier, hvor vi ikke kan få de råvarer, vi skal bruge.

Sådan lyder meldingen fra fødevaregiganten Nestlé.

Det skriver Finans.

Temperaturstigninger og ekstreme vejrfænomener kan påvirke både kvalitet og tilgængelighed af 12 essentielle råvarer hos verdens største fødevarevirksomhed. Det er bl.a. kaffe, kakao, sukkerrør og sukkerroer. Og høstudbyttet for flere af råvarerne, der står for 90 pct. af Nestlés samlede råvareforbrug, ventes at kunne falde med op til 2 pct. frem mod 2040.

Nestlé har allerede fået en forsmag på, hvad fremtiden kan byde på.

Dårlig høst forårsaget af klimarelaterede udfordringer har det seneste år fået prisen på kaffe- og kakaofutures til at flyve i vejret. I årets første måneder har kaffe slået de seneste 50 års prisrekorder med en stigning på næsten 100 pct. alene det seneste år.

Der er noget på spil for Nestlé, som køber mellem 10 og 15 pct. af al den kaffe, der dyrkes på verdensplan.

Torben Emborg, topchef for den nordiske del af verdens største fødevarevirksomhed, varsler en fremtid, hvor produkter som kaffe og chokolade, der i dag regnes for allemandseje, kan blive for de få. Erstatningsprodukter til kaffe som dem, man så under Anden Verdenskrig, er heller ikke en urealistisk fremtid. 

- Jeg kan have en reel bekymring for, at det er sådan, det vil gå de næste 30-40 år, fordi man simpelthen ikke har nok kaffe. Verden bliver ved med at tørste efter mere, og den ligning går ikke op med klimaforandringer, siger Torben Emborg til Finans.

Kampen for at holde de globale temperaturstigninger på et minimum og sikre forretningens fremtid har fået Nestlé til at smide mange æg i én kurv: regenerativt landbrug.

Det er en landbrugsmetode, der giver mindelser om gamle landbrugsdyder, og som af nogle udpeges som løsningen på landbrugets store klimaaftryk. Men også en landbrugsmetode hvis reelle klimaeffekter, der er forsket sparsomt i.

Regenerativt landbrug har til formål at opbygge jordens frugtbarhed og kulstofbinding samt at øge biodiversiteten både over og under jorden. Målet er at genoprette jord- og økosystemernes sundhed, efterlade jord, vand og klima i bedre form til fremtidige generationer.

Artiklen er en del af temaet Leverandører.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.114