23948sdkhjf

Efterspørgslen på velfærdskyllinger skyder i vejret: - Der er udsolgt

Hver fjerde kommune i Danmark er på vej mod stop for turbokyllinger. Det er med til at øge efterspørgsel på velfærdskylling, men noget af den kommer også fra dagligvarekæderne

- Der er udsolgt lige nu.

Så kort lyder svaret, når man spørger administrerende direktør i Rose Poultry, Morten Cederberg, om fjerkræslagteriet kan levere flere velfærdskyllinger til en ny kunde i morgen.

- Der er pres på efterspørgslen, og vi kan ikke lige nu tage nye kunder ind. Men lidt senere i foråret øger vi antallet af slagtninger af velfærdskyllinger, og så kan vi igen følge med den stigende efterspørgsel, fortsætter Morten Cederberg.

Baggrunden er det skifte, der sker fra de såkaldte turbokyllinger til velfærdskyllinger, fra hurtigvoksende til langsomvoksende kyllinger. Det er både dagligvarekæder og i sektoren for foodservice, der leverer bl.a. offentlige institutioner, at efterspørgslen stiger.

Siden Aarhus Kommune i september 2024 som den første kommune satte en stopper for indkøb af de såkaldte turbokyllinger, er 12 andre kommuner gået samme vej. I yderligere 12 kommuner er emnet også rejst politisk med det formål at få justeret de kommunale indkøbspolitikker.

Senest har Gladsaxe Kommune i sidste uge vedtaget et forbud mod indkøb af konventionelle kyllinger, de såkaldte turbokyllinger. I stedet vil kommunen indkøbe økologiske kyllinger eller kyllinger med dyrevelfærdsmærket tre hjerter, også kendt som velfærdskyllinger.

Beslutningen om at droppe turbokyllinger er trådt i kraft med øjeblikkelig virkning.

- De kyllinger vokser så stærkt, at deres ben ikke kan bære dem, og deres organer ikke kan følge med væksten. Samtidig lever de på meget lidt plads. Det mener jeg ikke, vi som bæredygtig verdensmålskommune kan understøtte, og derfor går jeg ind for, at vi prioriterer bedre dyrevelfærd, lyder det fra borgmester Trine Græse (S).

Disse kommuner har sagt nej til turbokyllinger

Aarhus

Aalborg

Randers

Favrskov

Horsens

Svendborg

Odsherred

Roskilde

Vallensbæk

Frederiksberg

Gentofte

Rudersdal

Gladsaxe

Kilde: Anima

Danpo, der er Danmarks største kyllingeproducent, følger også udviklingen med stor interesse. Virksomheden gik selv forrest i udfasningen af konventionelle kyllinger allerede i 2020, men måtte opgive sin satsning tre år senere. Det kostede ganske enkelt for meget på bundlinjen at være frontløber på dyrevelfærden.

- Danpo omlagde selv til 100 procent langsomvoksende kyllinger for nogle år siden, men efter et tab på et trecifret millionbeløb måtte vi erkende, at det var der ikke dengang opbakning til fra hverken vores kunder eller fra forbrugerne. Det har heldigvis ændret sig, og der er i dag stigende efterspørgsel, siger kommunikationschef i Danpo, Michael Ravn.

Der er stor forskel på, hvor hurtigt kommunerne indfaser deres beslutninger. Danpo har noteret sig, at Gladsaxe Kommune har truffet en beslutning, der er trådt i kraft med øjeblikkelig virkning.

Danpo har mange helt faste leveringsaftaler, men også dag-til-dag handel. Meget store dag til dag-justeringer kan være vanskelige at håndtere, hvis de alle sammen handler om det samme, og det kunne være indkøb af langsomvoksende kyllinger. 

- Vi har trods alt med levende dyr at gøre, og vi kan ikke bare trykke på en knap, og så kommer der en anden kylling ud i morgen. Det tager 10-12 måneder at omstille. Men vi kan godt følge med efterspørgslen, siger Michael Ravn.  

Disse kommuner overvejer at udfase turbokyllinger

Hjørring

Skanderborg

Esbjerg

Odense

Sorø

Ringsted

Gribskov

Fredensborg

Hørsholm

Hillerød

Høje-Taastrup

København

Kilde: Anima

I dag fordeler Danpos omsætning sig med 50/50 på salg af konventionelle kyllinger og velfærdskyllinger. I januar 2025 blev det til omkring 11.000 tons i alt – både fersk og forædlet kylling som f.eks. nuggets og hot wings.

Rose Poultry, som er Danmarks næststørste fjerkræslagteri, har samme 50/50-fordeling på det danske marked, men på grund af eksport til bl.a. Sverige en overvægt af konventionelle kyllinger på slagteriet i Vinderup ved Holstebro. I runde tal udgør velfærdskyllingerne en fjerdedel af alle slagtningerne hos Rose Poultry, oplyser Morten Cederberg.

- Det er løbende detailkæder, der skifter over, og de gør det i det tempo, hvor vi kan følge med. Det har vi en løbende dialog om. Kæderne er helt med på, at det tager otte-ni måneder at foretage et større skifte. 

Inden for Foodservice kan efterspørgslen imidlertid svinge noget hurtigere, ganske enkelt fordi kunderne i den anden ende hos selskaber som Hørkram, Dansk Cater og Dagrofa Food Service ønsker et nyt produkt. Det skal gå hurtigt som i tilfældet med Gladsaxe Kommune.

- Inden for foodservice spørger de meget på velfærd, men vi skal lidt længere hen i foråret, før vi kan levere, siger Morten Cederberg.

Han fortæller, at Rose Poultry også oplever en pæn interesse fra landmænd, der vil bygge nye stalde til omstillingen af deres produktion.

Foruden slagteriet i Vinderup har Rose Poultry, der er ejet af hollandske Plukon Food, også en forædlingsfabrik i Skovsgård i Nordjylland.

Artiklen er en del af temaet Leverandører.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.064