23948sdkhjf

Hver tredje butik i hovedstaden sælger tobak og alkohol til mindreårige

Sikkerhedsstyrelsens 15 til 17-årige kontrolkøbere har besøgt flere butikker og undersøgt, om de kunne købe tobak, nikotin og alkohol

Det seneste halve år har en række butikker i hovedstadsområdet, som forhandler alkohol, nikotin eller tobak, haft besøg af unge kontrolkøbere fra Sikkerhedsstyrelsen.

De 15 til 17-årige kontrolkøbere har været forbi 454 butikker, og i 170 af butikkerne kunne Sikkerhedsstyrelsen konstatere, at butikkerne overtrådte reglerne – det svarer til 37,4 procent.

Det viser en aktindsigt, som TV 2 Kosmopol har søgt ved Sikkerhedsstyrelsen.

Billedet ligner meget det, som Sikkerhedsstyrelsen ser i resten af landet, hvor de har konstaterer overtrædelser i 36 procent af kontrollerne og dermed i mere end hver tredje butik.

Sikkerhedsstyrelsen har det sidste halve år taget en ny og mere effektiv metode i brug for at kontrollere butikkerne.

Førhen skulle Sikkerhedsstyrelsens voksne tilsynsførende nemlig være til stede på det præcise tidspunkt, hvor en butik foretog et ulovligt salg af alkohol, nikotin eller tobak til en mindreårig.

Men det har de ikke været forpligtet til det sidste halve år, hvor de har anvendte unge kontrolkøbere.

- De sidste seks måneder har vi konstateret over 30 gange så mange overtrædelser, som vi har fundet på vores tilsyn de seneste fire år. Det viser, at kontrolmetoden er nødvendig og ikke mindst markant mere effektiv, forklarer Stine Pedersen, kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen, til TV 2 Kosmopol.

Muligheden for at anvende unge kontrolkøbere er et initiativ i regeringens forebyggelsesplan, som har til formål at nedsætte børn og unges forbrug af alkohol, nikotin og tobak.

Butikkerne kan få klækkelige bøder, hvis de overtræder reglerne, og Sikkerhedsstyrelsen har informeret branchen om de nye tiltag.

- Vores hensigt med den nye ordning er ikke bare at lange bøder over disken. Tværtimod håber vi på, at der bliver færre overtrædelser med tiden, siger Stine Pedersen.

Hos Coop, der også har haft besøg af de unge kontrolkøbere fra Sikkerhedsstyrelsen, er man ikke tilfreds med den metode, som Sikkerhedsstyrelsen benytter.

- Jeg synes stadig, det er en smagløs måde at bruge børneagenter på, siger Jens Juul Nielsen, der er informationsdirektør i Coop.

Hvor mange af butikkerne, der er blevet kontrolleret, som er en del af Coop, har ikke været muligt for TV 2 Kosmopol at finde ud af.

Men hos Coop erkender man, at det aldrig er i orden, hvis en butik bliver taget i at sælge tobak eller alkohol til mindreårige.

- Hvis der er nogle af vores butikker, der er faldet i, så er det ikke godt nok, og så skal vi forbedre vores information og kommunikation omkring reglerne for salg til mindreårige, siger han.

TV 2 Kosmopol har også været i kontakt med De Samvirkende Købmænd, der er brancheorganisation for 1500 købmænd og supermarkeder. De oplyser, at de ikke har nogen kommentarer til resultatet af kontrollerne.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.534