Miljøminister i modvind: Grænsehandelens pantfrie fest kan vare længere end frygtet
Tilsyneladende lykkedes det sidste år for miljøminister Magnus Heunicke (S), som ikke er lykkedes for et utal af miljøministre før ham:
At kunne fortælle, at der bliver sat en stopper for den massive trafik af øl og sodavand uden pant ind over grænsen fra grænsebutikkerne i det nordlige Tyskland.
Med lidt hjælp fra vedtagelsen af en ny emballageforordning i EU kunne Heunicke i april 2024 annoncere, at der skal opkræves pant i grænsehandlen fra 2029.
Læs også: Enig branche om tysk dåsepant: 2029 er alt for sent
Men nu er der sået alvorlig tvivl, om den officielle danske tolkning af den nye forordning holder stik. I virkeligheden kan der komme til at gå meget længere tid end fire-fem år.
Ihærdigt arbejde for at undgå pant
Hos brancheorganisationen Dansk Erhverv siger chefkonsulent Andreas Hastrup Clemmensen, at man i et stykke tid har været usikker på holdbarheden af meldingen om dåsepant fra 2029.
- Hvis der ikke er nogle enslydende og ensartede regler for det her, der er tydelige, så skal Kommissionen ind og vurdere og tolke, og det er altså ikke noget, der har været i favør for indførelse af panten tidligere, siger Andreas Hastrup Clemmensen til RetailNews.
Den vedtagne emballageforordning har nemlig indbygget en række undtagelser fra de generelle krav. Og chefkonsulenten fra Dansk Erhverv hæfter sig ved, at hverken EU, Tyskland eller den Slesvig-Holstenske delstatsregering har bekræftet Heunickes udlægning.
- Der er en masse fritagelser fra de krav for de lande, der allerede har eksisterende pantordninger. Danmark er indtil videre er den eneste aktør, der holder fast i 2029, og ingen andre aktører har sagt tydeligt, at det kommer vi til at leve op til. Når man så sammenholder det med den kreative og især ihærdige tilgang, som grænse-købmændene har haft til at undgå pant tidligere i historien, så gør det bare, at vi ikke er specielt optimistiske, siger Andreas Hastrup Clemmensen.
Tidligst i 2035 -måske senere
På Altinget.dk lægger miljøretsprofessor ved Københavns Universitet, Peter Pagh, ikke skjul på, at han mener, at Miljøministeriet fejlfortolker emballageforordningen - og at grænsebutikkerne i Tyskland potentielt kan fortsætte salget af pantfri øl- og sodavandsdåser frem til 2035.
Over for Altinget fasholder Miljøministeriet dog 2029 som slut-tidspunkt for den undtagelse fra Tysklands almindelige pantregler, som Slesvig-Holsten har haft i mange, mange år.
Men ifølge Dansk Erhvervs Andreas Hastrup Clemmensen kan det i værste fald vare endnu længere end de ti år, der er frem til 2035.
- Hvis de så ikke lever op til det til den tid, så skal der en sag ind til Europakommissionen, og så går der i hvert fald et par år yderligere ud over 2035. Og så kan man regne ud, hvor mange milliarder af dåser, der når at flyde ind over de danske grænser indtil da, siger han.
Købmændene fastholder troen på minister-udmelding
Hos De Samvirkende Købmænd, DSK, hvor vicedirektør Claus Bøgelund Nielsen har været med til at slås for tyske pantmærker på dåserne i grænsehandelsbutikkerne i 20 år, holder man imidlertid fast i optimismen.
- Indtil videre sætter vi hos DSK vores lid til miljøministerens meget, meget tydelige udmelding om, at der nu rent faktisk kommer et stop for pantfrie dåser. Det var et klokkeklart dansk krav under forhandlingerne med de øvrige landes miljøministre, så et budskab om det modsatte må være grænsehandelsbutikkernes forsøg på at undgå konkurrence på lige vilkår med den øvrige detailhandel i både Tyskland og Danmark, siger han.
Dansk Erhvervs Andreas Hastrup Clemmensen opfordrer på sin side den danske regering til at gå i dialog med de tyske myndigheder om at få løst op for en særdeles uholdbar situation.
- Vores budskab til Miljøministeriet er, at de er nødt til at holde linjen varm til Berlin, men også til Slesvig-Holsten og EU-kommissionen for at få deres vurdering af det.
Artiklen er en del af temaet Dagligvarer.