23948sdkhjf

Unge og gamle side om side skaber stærkere teams i Coop

Koncernen har været initiativtager til projektet Senior Alliancen

Coop styrker indsatsen for at fastholde og ansætte flere medarbejdere, der har nået pensionsalderen. For Coop er målet at sikre, at butikkerne også i fremtiden får det nødvendige antal medarbejdere i en tid, hvor der er stor mangel på arbejdskraft og rift om medarbejdere.

Flere medarbejdere i pensionsalderen er samtidig med til at skabe et bedre arbejdsmiljø og et stærkere arbejdsfællesskab, siger Lotte Hjortlund Andersen, HR-direktør i Coop:

– Vi kan høre rundt om i organisationen, at det giver de bedste teams, når man har bredden og forskellige medarbejdere i butikkerne og i vores øvrige teams, hvad enten det drejer sig om bredde i køn eller alder og andet. Man kan supplere hinanden så godt.

Coop har siden midten af 2024 arbejdet mere målrettet på at fastholde flere seniorer og ansætte flere i pensionsalderen.

Virksomheden var initiativtagere til projektet Senior Alliancen, hvor man samlede en række aktører på arbejdsmarkedet. Alliancen omfatter interesseorganisationer som Ældre Sagen, Faglige Seniorer, fagforeninger, som Coop i forvejen samarbejder med, pensionsselskaber og et par andre virksomheder.

Styrket indsats

Aktørerne satte sig sammen i et døgn i maj.

– Det er et område, der måske ikke ligefrem er uopdyrket, men der er ikke rigtig nogen, der helt har løst det inklusiv os selv. Vi talte om, hvordan vi kan gøre det anderledes. Ud fra det kom der syv koncepter, som vi ville teste, siger Lotte Hjortlund Andersen.

Deltagerne i projektet har siden fulgt op og mødes igen til marts for at dele erfaringer og udvikle nye ideer.

Hun forklarer, at ønsket om at ansætte flere seniorer og pensionister udspringer af udsigten til, at Danmark i løbet af de kommende år vil mangle et stort antal ansatte. Samtidig ønsker Coop at kigge indad for at skabe et klarere billede af, hvad butikkerne og Coop som helhed gør for at være attraktive arbejdspladser for mennesker, der har nået pensionsalderen, og som ønsker at fortsætte på arbejdsmarkedet eller som er gået på pension og som ønsket at komme ud på arbejdsmarkedet igen.

Den proces er gennem efteråret resulteret i, at Coop på flere områder har søgt at forbedre indsatsen overfor ældre medarbejdere.

Et område er udviklingssamtaler, som man har med medarbejderne. Hvis man er over en vis alder, skal man have en seniorsamtale.

– Det prøver vi i stedet at kalde en fremtidssamtale, og derved vender vi det om. Det handler meget om, hvordan man omtaler seniorer, for skal det hedde seniorer eller erfarne medarbejdere? Skal vi have en seniorsamtale, der handler om, hvornår den ansatte går fra, eller en fremtidssamtale, som handler om, hvor længe den ansatte gerne vil blive i virksomheden og hvor længe kan vi holde på den ansatte?

Jobopslag

Coop er i gang med at gå nye veje ved ansættelse af lukkevagter. Her kommer pensionister også i spil og ses som et interessant potentiale, siger Lotte Hjortlund Andersen.

– Vi prøver at teste jobopslag. Vi har f.eks. haft jobopslag om lukkevagter i vores butikker, og de er i dag ofte unge, selvfølgelig over 18 år, men dog unge. Her prøver vi at sætte fokus på at rekruttere seniorlukkevagter. Der er ikke et fuldtidsjob, og mange pensionister vil gerne arbejde i kortere tider.

Også i rekrutteringen af butikschefer går Coop nye veje. Det generelle billede i dagligvarehandlen er, at butikschefer er yngre og midaldrende, men der kan være fordele ved også at ansætte mere erfarne butikschefer. I løbet af 2024 har Coop ansat tre butikschefer i 365 discount, som er over 60 år

Lotte Hjortlund Andersen siger, at der er lang vej endnu, før Coop har tilpasset virksomhedens ansigt udadtil som arbejdssted for pensionister.

– Vi har testet jobannonce om en seniorlukkevagt. Ellers har vi ikke lavet specielle jobopslag efter seniorer. Vi kan også i vores generelle annonceringer om f.eks. butikschefer se, at vi skal blive bedre til at have fotos med forskellige typer medarbejdere. Der kan være en tendens til, at vores billeder viser unge, og her har vi erkendt, at vi skal variere billederne, så vi rammer en bredere målgruppe bl.a. ældre medarbejdere.

For Coop handler det i dag ikke kun om at sikre den nødvendige arbejdskraft til butikkerne også om mange år, men flere seniorer og pensionister betyder også meget for arbejdsmiljøet og samarbejdet i butikkerne.

– Det handler om at blive bedre til at spotte ældregruppen med alle de kompetencer, målgruppen har. De har en kæmpe erfaring at trække på. De har ofte et stort overblik. Der er en ro og en stabilitet. Der er generelt en livsmodenhed forstået på den måde, at vi har mange unge medarbejdere, og for mange af dem er det godt at have en voksen med livserfaring at læne sig lidt op ad. Mange af de unge medarbejdere kan godt lide at have ældre ansatte som rollemodeller.

Stærke sider

Butikker oplever jævnligt situationer med en hård tone fra kunder, og kundekonflikter og tonen i butikken kan være hård. Her er det ofte rart for de unge at have kolleger, der har en erfaring og modenhed til at håndtere det og hjælpe de andre til at håndtere det.

Coop har desuden en erfaring af, at ældre medarbejdere generelt er gode til kundeservice.

Når butikkerne ansætter pensionister, kan der være en bekymring for, om de fysisk ikke kan følge med i samme tempo som unge. Men pensionister anser det for et gode at have en aktiv dag i butikken til at holde sig i gang.

Pensionister vil ofte ansættes med ønsker til arbejdsugen. For mange, der er på pension, er det vigtigt med fleksibilitet, da de ofte også vil være bedsteforældre og kunne passe deres børnebørn på sygedage. Her er fleksibilitet vigtig.

Drivkraften for mange pensionister i job er at være med i et fællesskab og have noget at stå op til og møde andre mennesker i dagligdagen. De vil føle sig nyttige og have oplevelsen af, at der er brug for dem. De føler, at de har noget at byde på, og de vil gerne bruges. De har samlet meget erfaring, og den vil de gerne give videre.

– I dag er 12,9 procent af danske lønmodtagere over 60 år. I Coop har vi seks procent, der er over 60 år. Vi har en kæmpe gruppe, der er ungarbejdere. Men her kan vi godt bidrage mere med at ansætte flere seniorer og pensionister, siger Lotte Hjortlund Andersen.

Artiklen er en del af temaet Dagligvarer.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063