23948sdkhjf

Kæmpe potentiale for upcycling i fødevarebranchen

Madspildstænketanken ONE\THIRD sætter fokus på ‘upcycling’ i fødevarebranchen på konference. Potentialet er enormt, viser ny rapport.

Markedet for upcycling af rester eller sidestrømme i fødevarebranchen ventes at vokse til 97 mia. dollars - 667 mia. kr. - på globalt plan om syv år.  

I dag sætter madspildstænketanken ONE\THIRD netop fokus på ‘upcycling’ af rester eller sidestrømme i fødevarebranchen. En ny rapport, der fremlægges på konferencen SPIS\BAR, viser et kæmpe potentiale.

Upcycling af æggeskaller fra den årlige danske produktion kunne f.eks. give calcium til over to mio. personer, mens upcycling fra rapsolieproduktion kunne dække 8-13 mio. voksnes proteinbehov.

ONE\THIRD har fået udarbejdet en rapport om potentialet i sidestrømme i Danmark.

Louise Gade, formand for ONE\THIRD og Executive Vice President for People, Culture & Sustainability i Salling Group, siger:

- Fødevaresidestrømme har potentiale. Upcycling kan ændre rester eller sidestrømme til værdifulde produkter. Upcycling kan mindske omkostninger til affaldshåndtering. Og upcycling kan mindske vores madspild og fødevaretab.

- Affald fra fødevareindustriens primærproduktion, forarbejdnings- og produktionsfase udgør 27 pct. af al madaffald inkl. madspild i EU. Der er ingen tvivl – vi skal i gang, finde relevante sidestrømme og vi skal være innovative. Der kan være et godt forretningspotentiale for ambitiøse virksomheder i at se på sidestrømme.

Upcycling i alle fødevareindustrier

Kost Studio, der har udarbejdet rapporten for tænketanken, udpeger 13 danske sidestrømme, og estimerer potentialet for hver af dem. Ifølge rapporten kunne op til 48 pct. af den danske befolkning få dækket deres daglige proteinindtag gennem upcycling af fiskeriets sidestrømme.

Upcycling af æggeskaller fra den danske produktion kunne levere calcium til over to millioner mennesker årligt, og upcycling af dansk hvedeklid kunne årligt levere fibre til at dække behovet hos 93 pct. af befolkningen, påpeger rapporten. 

På ONE\THIRD’s innovationskonference SPIS\BAR mødes repræsentanter fra alle led i værdikæden for at identificere og sparre om muligheder for upcycling i Danmark. Og der er behov for dialogen, for rapporten peger også på seks konkrete barrierer, der bremser udviklingen af upcycling i fødevarebranchen. 

- Jeg håber, at SPIS\BAR kan inspirere til nye initiativer, idéer til nye fødevarer og nye tværgående samarbejder, så vi kan tage nogle af de nødvendige og smarte skridt, der kan reducere madspild væsentligt og dermed også reducere vores samlede CO2-aftryk, siger Louise Gade. 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079