23948sdkhjf

Maskinmester strøg til tops: Nu sælger han alt i tabsramt fiskekæde

Mangemillionær overtager hans ejerandel

Han er egentlig uddannet maskinmester.

Men som bare 27-årig blev Elias Tychsen sat i spidsen for bøfkæden Flammen.

Nærmest ved et tilfælde, fordi han var bedste venner med familiens søn.

Det udviklede sig til et af nyere tids mest bemærkelsesværdige vækstridt i restaurationsbranchen.

Med øjeblikkelig virkning stoppede han, efter at kæden havde brændt et tocifret millionbeløb af på at åbne en restaurant i Tyskland.

Senere købte han sig ind i Skagen Fiskerestaurant.

I foråret forlod han direktørposten i fiskekæden.

Og nu sælger han helt ud efter milliontab og en lukket restaurant i Aalborg.

- Det er ikke noget, jeg er blevet rig af, erkender han.

En mangemillionær overtager hans anparter.

Kæden Skagen Fiskerestaurant, der har rødder tilbage til 1970, har det svært.

Sidste forår måtte den stort anlagte restaurant på Budolfi Plads i det centrale Aalborg give fortabt blot tre år efter åbningen.

Senere afslørede et regnskab for restauranten et underskud på 2,3 millioner kroner.

Det er ikke noget særsyn, for koncernen bag flere af kædens restauranter lider også. Selskabet We Love Fish havde i det senest offentliggjorte regnskab en negativ egenkapital på 11 millioner kroner.

Elias Tychsen blev hentet ind som direktør i 2021. Med egne ord for at gøre virksomheden mere skalérbar, så den var klar til at åbne flere restauranter.

- Det er lidt mit fokus, siger han.

Stoppede i tavshed

Det har Elias Tychsen prøvet flere gange før.

Han er kendt for at stå bag en opsigtsvækkende vækst i Restaurant Flammen, som på få år gjorde stifterfamilien til mangemillionærer.

Eventyret stoppede dog brat, da han i efteråret 2018 forlod direktørposten i den fremstormende buffetkæde med øjeblikkelig virkning. Det skete, efter man havde brændt 20 millioner kroner af på en restaurant i Hamburg, som senere lukkede.

Familien var tavse om bruddet, men Elias Tychsen afviste, at han var blevet fyret.

Et år senere blev han direktør for barimperiet Rekom, der ejer flere beværtninger i Jomfru Ane Gade, før han blev ansvarlig for den ambitiøse, landsdækkende udrulning af Ild Pizza, som knækkede nakken i foråret.

Her var han kun i syv måneder, før han stoppede i efteråret 2021 for at overtage direktørposten i Skagen Fiskerestaurant.

Medejer har formue på en halv milliard kroner

Han købte sig også ind i kæden, så han ejede omkring en tredjedel.

Men nu har han solgt alle sine anparter, bekræfter han over for Nordjyske.

Han kalder det selv et naturligt skridt, efter han i foråret stoppede som direktør i fiskekæden.

- For et par måneder siden talte vi sammen i ejerkredsen, hvor jeg sagde, at jeg var villig til at justere ned, når jeg ikke var så aktiv mere, fortæller Elias Tychsen.

Det endte altså med, at han afhændede rub og stub.

Køberen er Morten Bugge, der har skabt en formue på over en halv milliard kroner på det Kolding-baserede investeringsselskab Global Evolution.

Elias Tychsen vil ikke løfte sløret for, hvor mange penge han har fået for sin andel.

- Det, tænker jeg, er en sag sag mellem Morten (Bugge, red.), Jesper (Winter, medejer af Skagen Fiskerestaurant, red.) og mig, siger han.

Har det været en god forretning for dig?

- Man kan sige, at det har været en vildt lærerig oplevelse. Jeg har lært nogle af de bedste mennesker at kende, og jeg har lært en masse om mad og vin på et højere niveau. Så det har været sindssygt sjovt.

Men hvordan ser regnestykket ud i kroner og øre i forhold til, hvad du skød ind?

- Det ser fornuftigt ud. Det er ikke noget, jeg er blevet rig af, men jeg er blevet rig på oplevelser. Jeg er heller ikke blevet fattig på det.

- Det er ikke et eller andet popnummer

Elias Tychsen siger, at man altid kunne have gjort ting anderledes, men han fortryder ikke noget i sin tid hos Skagen Fiskerestaurant.

Milliontab var forudsigelige, mener han.

- Når man kigger på omstændighederne med corona-pandemien, inflation og stigende fiskepriser, har det ikke været en stor overraskelse.

Og på trods af en lukket restaurant i Aalborg, mener han ikke, at der er "gået så meget galt".

Elias Tychsen vil nu koncentrere sig om sine øvrige investeringer, der spænder bredt i alt fra et selskab, der lokker elektrikere og VVS'ere med højere løn og mere frihed, tre italienske restauranter og musikselskabet Magic Bus.

Han tror ikke, at han kommer til at involvere sig i flere kæderestauranter.

- Man skal aldrig sige aldrig, men mit hovedfokus nu er på egne investeringer, siger han.

Skagen Fiskerestaurant åbnede for nylig en ny restaurant i Stavanger i Norge. Udover den oprindelige restaurant i Skagen, er der afdelinger på toppen af Illum og Esplanaden i København og i Kolding.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.066