23948sdkhjf

Arvinger til excentrisk milliardær er ude af Nordjyllands største tøjkoncern

Pludselig dukkede de op som medejere af tøjkoncern. Nu er de ude

Anker, Birte og Vibeke.

Bag de almindelige navne gemmer sig arvingerne til en af de mest excentriske milliardærer, Danmark nogensinde har set, finansmanden Alex Brask Thomsen.

Manden, der i midten af 80'erne købte Overgaard Gods syd for Mariagerfjord. Angiveligt for at vise sin rigdom frem.

I 2022 dukkede Brask Thomsens arvinger pludselig op som medejere af den nordjyske tøjkoncern PWT Group.

Det skete gennem et pantebrevsselskab med adresse i Liechtenstein.

Nu - to år senere - har arvingerne solgt deres ejerandel med fortjeneste.

Det fremgår af cvr-registret og i en pressemeddelelse fra tøjkoncernen selv.

Arvingerne, der bor i Liechtenstein, har reelt set været medejere af PWT Group siden foråret 2020.

Det var dog først i 2022, at deres navne blev synlige i virksomhedsregistret med en ejerandel på mellem 5 og 10 procent af tøjkoncernen, der står bag kæderne Tøjeksperten, Wagner og tøjmærket Lindbergh.

Arvingernes ejerandel er blevet overtaget af PWT Management, der dermed går fra at eje 55 procent til 75 procent.

PWT Management ejes primært af direktør Ole Koch Hansen og derudover en række ledende medarbejdere.

- Efter en vellykket proces har en række af vores eksterne investorer og obligationsejere fået deres investeringer tilbage med afkast. Et stærkt vidnesbyrd om de flotte resultater, vi som virksomhed har leveret de seneste år. Det er vi rigtig glade for er lykkedes, udtaler Ole Koch Hansen i pressemeddelelsen.

Ingen kommentarer

I Nordjylland er Alex Brask Thomsen nok først og fremmest kendt som manden, der tilbage i 1984 købte Overgaard Gods - angiveligt for at vise sin formue frem.

I dag er godset syd for Mariager Fjord ejet af hans arvinger gennem selskabet Brask Thomsen Stiftung.

Direktør i PWT Group Ole Koch Hansen ønsker ikke at kommentere, hvad der ligger bag ændringerne i ejerkredsen, eller om den nordjyske tøjkoncern har haft kontakt til arvingerne i Liechtenstein.

- Vi kan se i virksomhedsregistret, at der står Brask Thomsen, men vi har aldrig hverken set eller talt med dem, sagde han tilbage i 2022, da arvingernes navne pludselig dukkede op på cvr.dk.

Stenrig excentriker

Alex Brask Thomsen var et velkendt ansigt og prydede frem til sin død i 2005 ofte avisspalterne med sit hageskæg og sin hårpisk, ligesom han gjorde sig bemærket med sin excentriske livsstil.

Det trak eksempelvis store overskrifter, da han i 1992 tilbød Københavns Kommune 250 mio. kr. for at omdøbe sin barndomsgade, Nørrebrogade, til Alex Brask Thomsens Gade. Den handel blev aldrig til noget.

Den stenrige finansmand kom også med købstilbud på alt fra Tivoli til Amagerbanken og Det Danske Hus.

Han var manden bag først Kreditbanken, som han stiftede i 1955, og siden Finansbanken, som han solgte til Jyske Bank. Det gjorde ham til milliardær.

Har været med siden 2020

Forklaringen på, at arvingerne til en excentrisk milliardær pludselig blev medejere af en nordjysk tøjkoncern kommer her:

Arvingerne i Liechtenstein har reelt set været medejere af tøjkoncernen siden foråret 2020, hvor PWT Group var økonomisk presset.

Da covid-19 ramte Danmark, og landets butikker blev lukket ned, mistede koncernen på bare to måneder 150 millioner kroner i omsætning. Tøjkoncernen overlevede gennem en rekonstruktion, men holdingselskabet bag - PWT Holding - gik konkurs.

Der blev skåret gevaldigt i forretningen, og nye ejere tog over - heriblandt Ole Koch Hansen selv og de tidligere obligationsejere i PWT Holding A/S.

En af de obligationsejere var Brask Thomsen Stiftung.

Holdingselskabet havde lånt 275 millioner kroner på en virksomhedsobligation, som var noteret på børsen i Stockholm og som kom med i rekonstruktionen.

Fordi Alex Brask Thomsens arvinger i Liechtenstein - sammen med blandt andet investeringsselskabet Artha - havde pant i virksomheden, kom de ind som medejere af det rekonstruerede selskab.

Men hverken milliardærarvingerne i Liechtenstein eller andre af de tidligere obligationsejere ville have aktier. De ønskede i stedet en konvertibel obligation, som kunne konverteres til aktier, hvornår de måtte ønske det.

De tidligere obligationsejere indskød 10 millioner kroner samlet, og i efteråret 2022 valgte de så at konvertere pengene til aktier.

Det betød, at deres navne pludselig blev synlige.

PWT Groups produkter sælges i 27 lande og i koncernens to egne retailkæder og webshops.

Tøjeksperten har 109 butikker fordelt over hele landet, mens Wagner har 20 butikker i Danmark, 13 i Sverige og 8 i Norge.

Artiklen er en del af temaet Detail.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156