Ny konkurs i virksomhed i indædt konflikt med Fødevarestyrelsen
Et meget langt og temmelig usædvanligt forløb har fundet en delvis afslutning, efter at selskabet Dansk Gourmetkød ApS 25. november blev taget under konkursbehandling af Retten i Holstebro.
Dansk Gourmetkød med adresse på havnen i Struer havde på konkurstidspunktet stort set ingen aktivitet - men var til gengæld indehaver af 18 tons kød på lager - frosne og confiterede høns, kyllinger og ænder. Kødet var imidlertid pålagt nogle restriktioner fra Fødevarestyrelsen, der gjorde det mere end vanskeligt at få det solgt.
- Det kunne ikke blive ved med at gå. Nok er nok, siger Hardy Eskildsen, adm. direktør i Dansk Gourmetkød frem til konkursen.
Stort erstatningskrav mod Fødevarestyrelsen
Virksomheden endte med at begære sig selv konkurs - efter Hardy Eskildsens udsagn det eneste ansvarlige at gøre, når kassen var tømt.
- Jeg er ked af, at det skulle ende sådan her. Men hvis man ville lukke ned for dansk andeproduktion, så er det lykkedes, siger han til Food Supply.
Bag konkursen gemmer der sig nemlig en yderst broget historie med en langvarig konflikt mellem Hardy Eskildsen som direktør i og medejer af landets eneste større andeslagteri, Dan Duck, og Fødevarestyrelsen.
Kort fortalt lagde Dan Duck for tre år siden sag an mod Fødevarestyrelsen for via en fejlbehæftet kontrolrapport at have skadet virksomhedens renommé så meget, at det førte til en konkurs i 2021.
Læs også Konkursramt fjerkræchef om millionsag mod Fødevarestyrelsen: Nu skal der til at ske noget
Så sent som i september harcelerede Hardy Eskildsen her på Food Supply over, at sagen trak ud. Og han ser stadig frem til, at den kommer for retten, så en undskyldning for fejlen tilbage i 2019 bliver fulgt op af en betydelig erstatning.
Konkursen i Dansk Gourmetkød omfatter ifølge Eskildsen ikke erstatningskravet, som nu er på private hænder.
Overtog lager og erstatningskrav
Eskildsen ejede Dan Duck sammen med Jesper Krogh Madsen og Henrik Fobian, og trekløveret stiftede efter konkursen dengang et nyt selskab, Dansk Gourmetkød, der i 2021 købte både erstatningskravet og et varelager på 33,6 tons kød ud af konkursboet.
Imidlertid har erstatningssagen trukket ud, kødet har ikke kunnet sælges på de betingelser, som Fødevarestyrelsen opstillede - og det seneste regnskab fra Dansk Gourmetkød for 2022/23 fik en sjælden negativ påtegning fra revisoren, der ikke troede på ledelsens planer for en fortsat drift.
Dansk Gourmetkød var blevet pålagt en bod fra en større kunde, der havde måttet tilbagekalde alle varerne fra deres butikker, og det sendte egenkapitalen i højrødt.
Kurator i Dansk Gourmetkøds konkursbo er advokat Thomas Sørensen, Advokatfirmaet Rödstenen. Han har ikke ønsket at udtale sig i sagen over for Food Supply på nuværende tidspunkt.
Regnskabsår | 2022 | 2022 | 2020 |
Valuta | mio. DKK | mio. DKK | mio. DKK |
Nettoomsætning | - | - | - |
Bruttofortjeneste | -7,5 | 0,3 | 0,1 |
Resultat af primær drift | -7,5 | 0,3 | - |
Resultat før skat | -7,5 | 0,3 | 0,0 |
Årets resultat | -7,5 | 0,2 | 0,0 |
Balancestatus | 1,2 | 3,3 | 2,1 |
Egenkapital | -7,2 | 0,3 | 0,0 |
Antal ansatte | 0 | 0 | 1 |
Kilde: CVR |