Dansk eksport til USA buldrer afsted men fremtiden er usikker
Den samlede danske eksport af varer og tjenester til USA var på 251 milliarder kroner i årets første ni måneder. Det er 44 milliarder kroner mere end i samme periode året før.
Det viser tal om Danmarks udenrigshandel fra Danmarks Statistik.
Selv om det ikke er overraskende, at eksporten til USA fortsætter frem, er der alligevel tale om en mærkbar stigning. Det pointerer Tore Stramer, som er cheføkonom i Dansk Erhverv.
- Det er en vanvittig flot fremgang, der ret beset er uden fortilfælde i statistikkens lange historie, skriver han i en kommentar.
Den danske eksport til USA udgøres både af varer, der krydser den danske grænse og sendes over Atlanterhavet, og varer, der ikke krydser den danske grænse.
De varer, der ikke krydser den danske grænse, er enten produceret i USA eller sendt til USA fra et andet land.
Eksporten af de varer, der krydser den danske grænse, er faldet med 17 procent i årets første ni måneder. Omvendt er eksporten af de varer, der ikke krydser grænsen, steget med hele 47 procent.
- Det er en udvikling, der i høj grad skyldes, at en langt større andel af eksporten af medicin nu sker fra danskejede fabrikker i USA, skriver Tore Stramer.
- Men også en lang række andre store danske virksomheder har øget deres fysiske tilstedeværelse i USA over de seneste år, lyder det videre.
Valget af Donald Trump som USA's næste præsident har dog medbragt en vis usikkerhed i forhold til den danske eksport til USA.
Han har varslet told på både europæiske og kinesiske varer, og det kan potentielt medføre en handelskrig.
- Forhåbentlig gør han ikke alvor af sin hårde retorik fra valgkampen. Sætter amerikanerne høj told på udenlandske produkter, kan det svække dansk økonomi med op mod 85 milliarder kroner, skriver Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri, i en kommentar.
/ritzau/