23948sdkhjf

Virksomheder bygger lagre op til handelskrig

Virksomheder forbereder sig på konsekvenserne af præsidentvalget i USA. Det mærker logistikvirksomheden Leman tydeligt hos kunderne

Der er kun tre uger til amerikanerne skal tage stilling: Skal Donald Trump tilbage i Det Hvide Hus? Eller bliver det Kamala Harris, der vil efterfølge Joe Biden? 

Præsidentvalget - og den usikkerhed der er forbundet med det - er til at tage og føle på for de danske virksomheder, der har aktiviteter i USA og Kina, skriver DI Business. 

For de danske virksomheder er handelspolitikken i fokus, og Trump har især markeret sig med sit ønske om en straftold på varer fra lande, der i hans optik ”snyder”. 

Og her er Kina et af de lande, som han har i kikkerten.

Med den dagsorden som afsæt holdt DI Handel og logistikvirksomheden Leman seminar på terminalen i Taulov. 

Her mødte deltagerne LEMANs landechefer fra USA og Kina, der var kommet til Danmark for at sætte nogle flere ord på situationen.

USA fylder lagrene op

Henrik Boye Kristensen er CEO i Leman USA, og han kunne fortælle, at præsidentvalget fylder utrolig meget for virksomhederne i USA.

- Det betyder en hel del for vores kunder, fortalte han.

- Vi oplever, at der er et større pres i øjeblikket fra virksomheder, der ønsker at fylde deres amerikanske lagre op i tilfældet af en Trump-sejr og den straf-told, han ønsker at indføre, fortalte han.

Det er dog ikke kun en potentiel Trump-sejr, der fører til nye overvejelser. Det er lidt uklart, hvad den konkrete handelspolitik fra Harris kommer til at betyde. 

- Meget vil nok blive videreført fra Biden-administrationen, mente Henrik Boye Kristensen; men forventningen blandt vores kunder er, at der politisk vil blive arbejdet for at sikre grønnere forsyningskæder.

Skræddersyet supply chain

Leman har været til stede i USA siden 1970 og har i dag fem kontorer rundt om i det store land. 

Leman opererer primært inden for sø- og luftfragt, lagerlogistik og skræddersyede supply chain-løsninger. Deres hovedkontor i USA ligger i Chicago, men de dækker hele Nordamerika.

Investeringer flyttes i Sydøstasien

I Kina sidder de heller ikke på hænderne, fortæller Lemans regionale CEO, Janus Castro Grimnitz.

Leman har været aktiv i Kina siden 2021 og har i dag syv kontorer placeret i større byer – heriblandt Shanghai, hvor det regionale hovedkontor ligger. Janus Castro Grimnitz noterer sig også et skifte i regionen.

- Kinas økonomi åbnede sig først for alvor igen for et år siden ovenpå corona-pandemien, så det er de interne udfordringer i landet, der fylder mest. Men der er samtidig flere og flere virksomheder, der vælger at investere massivt i nye fabrikker i resten af Sydøstasien, så de på den måde har mulighed for at omgå handelsmurene, fortæller han.

DI: Usikkerhed er et grundvilkår

De store forandringer og den manglende stabilitet på de største markeder er også en generel udfordring for store dele af erhvervslivet. 

- Usikkerhed er blevet et grundvilkår, konstaterer Jacob Kjeldsen, branchedirektør i DI Handel:

- Der er ingen tvivl om, at fremtiden er blevet mere usikker for de danske handelsvirksomheder. En ting er de politiske vinde, der kan skifte, men vi har over de sidste år set store kriser og nye teknologiske muligheder, der dramatisk ændrer spillepladen for vores virksomheder. Og hvis man skal lykkedes med at navigere i den usikkerhed, så kræver det en ny disciplin, som vi kalder strategisk fremtidstænkning, siger han.

DI Handel har derfor sammen med sine medlemmer formuleret Vision 2030, der er et indspark til netop den strategiske måde at berede sin virksomhed på fremtidens vigtigste udfordringer. I visionen peges der på seks centrale temaer, hvor markedsforståelse er et af dem.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.091