23948sdkhjf

90 procent af engangsservice købt på Temu indeholdt PFAS

Forbrugerrådet Tænk har i en undersøgelse fundet PFAS i ni ud af ti typer engangsservice købt hos Temu

Endnu en gang ser produkter købt fra den kinesiske netbutik Temu ud til ikke at leve op til de danske regler.

Denne gang er der fundet produkter med skadelige PFAS-stoffer.

Forbrugerrådet Tænk har undersøgt ti slags engangsservice, og ni af dem havde for høje mængder af PFAS.

Det er ifølge testansvarlig Stine Müller et problem, for PFAS er en gruppe af problematiske stoffer for kroppen.

- De nedbrydes ikke, de kan ophobes i kroppen, og vi skal generelt bare udsættes så lidt som muligt for dem.

Der er flere sundhedsrisici ved stofferne - eksempelvis et nedsat immunforsvar.

Der er dog ikke en akut risiko, hvis man har brugt nogle af produkterne, da det er en udsættelse over længere tid, der er problemet.

- Men der er en grund til, at man har indført et forbud i Danmark, for det er en virkelig uønsket gruppe af stoffer. Og når de er i produkter med fødevarekontakt, så kan det føre til direkte udsættelse, hvis de ender i maden, siger hun.

PFAS

  • PFAS er en samlet betegnelse for en lang række fluorholdige, miljøskadelige kemikalier, som har været brugt siden begyndelsen af 1950’erne.
  • Stofferne er blevet kaldt "evighedskemikalier", da de er svært nedbrydelige samt vand- og fedtskyende.
  • Men stofferne ophober sig også i blod og organer og mistænkes for at øge risikoen for blandt kræft og hormonforstyrrelser. 
  • PFAS medfører dog ikke akut sygdom - det er stoffernes påvirkning af helbredet på lang sigt, der har givet anledning til bekymring.
  • PFAS er blevet identificeret flere steder i Danmark de senere år.
  • Blandt andet kom det i foråret 2021 frem og skabte meget opmærksomhed, at PFOS havde spredt sig fra en brandskole i Korsør til en nærliggende mark, hvor køer græssede.
  • Mens PFAS-forurening forsøges at blive afværget og inddæmmet nationalt med den nye handlingsplan, forsøger regeringen det samme på EU-plan.
  • Danmark og fire andre lande foreslog i januar 2023 et forbud mod PFAS-stoffer i hele EU - forslaget er fortsat ved at blive behandlet.

Problematiske stoffer

De problematiske PFAS-stoffer er igennem mange år blevet brugt i mange produkter - blandt andet i engangsservice.

Her giver stoffet eksempelvis paptallerkner en overflade, så de kan holde til at komme i kontakt med våd mad.

Men PFAS er også problematisk, og siden 2020 har det i Danmark været forbudt at tilsætte materialer, der kommer i kontakt med fødevarer.

Bliver det brugt i for eksempel pizzabakker, skal der være et lag, som forhindrer overførsel af stoffet til maden.

Ifølge Karin Klitgaard, miljøpolitisk chef hos Dansk Industri, er der mange, som nok ikke ved, hvad de udsætter kroppen for.

- Derfor anbefaler vi, at man køber produkter fra danske leverandører, der stensikkert lever op til kravene, skriver hun i en kommentar.

Fjernet fra salg

Temu takker Forbrugerrådet Tænk for at gøre opmærksom på problemet.

- Alle ti pågældende produkter er blevet fjernet fra salg, mens der afventes en undersøgelse, skriver Temu til Forbrugerrådet Tænk.

- Efter at være kommet ind på det danske marked for godt et år siden, værdsætter vi feedback fra kunder, tilsynsmyndigheder og forbrugergrupper, lyder det.

Her er hele svaret fra Temu på undersøgelsen

  • "Tak, fordi I gjorde os opmærksom på dette. Vi tog øjeblikkelig handling efter at have modtaget rapporten. Alle 10 pågældende produkter er blevet fjernet fra salg, mens der afventes en undersøgelse. Hos Temu er produktsikkerhed af afgørende betydning. Vi er forpligtet til at overholde alle relevante love og regler på vores markeder og holder vores tredjepartssælgere til de samme standarder. Efter at være kommet ind på det danske marked for godt et år siden, værdsætter vi feedback fra kunder, tilsynsmyndigheder og forbrugergrupper. Når der opstår problemer, er vi forpligtet til at løse dem hurtigt og forbedre vores tjenester for at sikre en sikker og behagelig shoppingoplevelse for alle"

Kilde: Forbrugerrådet Tænk

Kinesiske Temu har på kort tid etableret sig i danskernes bevidsthed, hvor mange har kastet sig over de lave priser.

Alt fra legetøj til værktøj, bukser og sko sælges på platformen, men trods den korte levetid har der også været en del modvind.

Undersøgelser har tidligere afdækket risici ved flere produkter, og der er fra dansk side indsendt en sag til EU-Kommissionen.

Tidligere har Forbrugerrådet Tænk også undersøgt blandt andet legetøj, solcreme og elektronik købt på Temu.

Her levede 30 ud af 38 produkter ikke op til europæisk lovgivning.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14