23948sdkhjf

'Kompleks' sag om Bilka og andre butikker i Field's foreløbigt afsluttet

Sidste etape af strid om butikker i Field's har verseret ved byret i knap 10 år. Mandag er dommen faldet

Det var helt tilbage ved årtusindskiftet, at den daværende miljøminister - Svend Auken - gjorde de første indsigelser i forbindelse med opførelsen af shoppingcentret Field's i Ørestad ved København. 

Der er gået 24 år, og spørgsmålet om sammensætningen af butikker i dele af centret har været behandlet af den kommunale forvaltning, forskellige nævn, domstole, kommunen igen og i seneste runde af Københavns Byret.

Byretten har mandag slået fast, at indretningen af den del af centret, som rummer en Bilka, en H&M og en Magasin, ikke lever op til de krav, der følger af lokalplan og byggetilladelse.

De Samvirkende Købmænd

  • De Samvirkende Købmænd er en brancheorganisation for danske købmænd.
  • Medlemskredsen omfatter ca. 1.500 supermarkeder, discountbutikker, nærbutikker og convenience.
  • DSK har også samtidig et samarbejde med de to grossister i den frie sektor - Dagrofa og REMA Distribution.
  • DSK’s formål er at passe godt på den danske købmand - mere formelt formuleret er DSK’s erklærede formål at skabe de bedst mulige vilkår for selvstændige forretningsdrivende i dansk dagligvarehandel.

Kilde: De Samvirkende Købmænd

Den beslutning vækker begejstring hos De Samvirkende Købmænd, skriver organisationen i en pressemeddelelse. 

- Vi er rigtig glade over, at nu også byretten har slået fast, at byggetilladelsen for et stormagasin i Field’s ikke lever op til lokalplanen. Det er tidligere slået fast af Østre Landsret, at det såkaldte stormagasin ikke levede op til lokalplanens krav, ligesom både Planklagenævnet og nu også Københavns Byret har fastslået, at de minimale tiltag, som man havde lagt op til skulle sikre en lovliggørelse, heller ikke var tilstrækkelige.

- Alene denne del af sagen har kørt i over 10 år. Nu håber vi, at sagen har fundet sin endelige afslutning, og at Københavns Kommune sikrer en lovliggørelse af byggeriet, udtaler Jannick Nytoft, adm. direktør i De Samvirkende Købmænd.

Årelangt forløb

Det er næsten 10 år siden, at netop det spørgsmål blev indbragt for retten. 

Det skete, efter at det daværende Natur- og Miljøklagenævnet vendte tommelfingeren nedad over for Field's.

Forhistorien inden da er lang og kompleks. Men sagens kerne er, hvorvidt Bilka, H&M og Magasin kan siges at udgøre "et stormagasin".

Den lokalplan, som er det lovmæssige grundlag for storcentret Field's, siger nemlig, at der i centret skal etableres et detailhandelscenter og et stormagasin.

Helt tilbage i 2011 slog Østre Landsret fast, at indretningen med Bilka, H&M og Magasin ikke levede op til, hvad man måtte forstå ved et stormagasin, og det var den dom, som Natur- og Miljøklagenævnet lænede sig op ad nogle år senere.

Det var brancheforeningen De Samvirkende Købmænd, som dengang indklagede sagen for nævnet. Det skete, efter at Københavns Kommune i 2013 - i kølvandet på landsretsdommen - udstedte en ny byggetilladelse, som skulle lovliggøre indretningen af storcentret.

Efter afgørelsen i nævnet valgte Field's at indbringe sagen for Københavns Byret, hvor den altså har verseret frem til nu.

Retsopgøret er dog ikke slut, da Field's har mulighed for at anke byretsdommen til Østre Landsret.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.143