23948sdkhjf

Ny Coop-ejer fastholder: Vi tør ikke spå om overskud endnu

Plustal på bundlinjen er ikke et aktuelt tema for hverken Coop eller den nye medejer, OK, som først og fremmest skal stoppe milliardblødningen fra seneste regnskab

Det er en stejlt nedadgående kurve, som Coop og OK i fællesskab skal vende i den nærmeste fremtid. 

2023-regnskabet afslørede for nylig et gigantisk minus på 2,3 mia. kr. - godt nok påvirket af astronomiske nedskrivninger på ca. 1,8 mia. kr., men alligevel nok til at få en masse alarmklokker til at ringe ved dagligvarehandlens eksperter. 

OK-direktør, Michael Løve, har dog forsikret - i et interview med RetailNews - at man i energiselskabet havde styr på bagsmækken, inden man kastede sig over den milliarddyre investering. 

- Selvfølgelig er der en risiko ved en investering som denne, for det går ikke særlig godt i Coop. Der er mange styrker og et stærkt DNA i Coop og Coop-brandet. Vi har vurderet, at der er meget at bygge på, så investeringen er det værd for os i forhold til risikoen, sagde han tidligere på måneden. 

Den nye aftale, Fremtidens Coop v. 2.0

  • OK og Coop Amba tilfører Coop Danmark 2 mia. kr. - aftalen blev endeligt vedtaget på et landsrådsmøde 19.-20. april. 
  • Aftalen har fået navnet "Føniks" - som en reference til "et mytisk fabeldyr, der genfødes i sin egen aske og rejser sig til at blive stærk og sund".

  • Aftalen betyder, at Coop Amba og OK deler ejerskabet af Coop 50/50, men OK har den bestemmende ejerandel. 

  • Coop lukker Coop-kæden igen, som hidtil har bestået af to testbutikker.
  • I stedet skal der i fremtiden kun satses på SuperBrugsen, Kvickly, Brugsen og 365discount. 
  • Kræn Østergaard Nielsen fratræder som adm. direktør i Coop, når aftalen er vedtaget.
  • Konstitueret direktør bliver Jeff Gravenhorst, der er formand i Coop Danmark. 
  • Ny næstformand i Coop Danmark (afløser Lasse Bolander) bliver Michael Løve, der er adm. direktør i OK. 

Kilde: Coop

Over for Dagligvarehandlen tilføjer Michael Løve, at man fra OK's side er "tålmodige ejere, så længe vi kan se, at det går fremad". 

- Vores business-case, hvis man skal reducere aftalen til det, er lige så meget at beskytte den infrastruktur som at vende udviklingen i Coop. Det er det, der gør, at vi er tålmodige. Vi skal ikke ødelægge Coop ved at lave så hurtige greb, at vi skader de langsigtede udviklingsmuligheder, siger Michael Løve til mediet og hentyder her til energiselskabets mange tankstationer, vaskehaller og ladestandere, der er placeret tæt ved Coop-butikker. 

OK Amba

  • OK er et bredt funderet energiselskab for private og erhverv. 
  • På hylderne er alt fra brændstof og ladestandere til grøn el og varmepumper.
  • OK er desuden en af de største elleverandører i Danmark.
  • OK Amba er et dansk andelsselskab og tæller udover moderselskabet OK datterselskaber som Kamstrup, EnergiData og OK Energiteknik.
  • OK omfatter mere end 685 tankstationer, mere end 230 vaskehaller samt mere end 80 Truck Diesel-stationer.
  • OK er således Danmarks største tankstationskæde.

Kilde: OK Amba

Han uddyber, at den "altoverskyggende ambition er at vende det momentum, som er i Coop, til noget positivt og stille og roligt bygge tilbage igen". 

Om det involverer konkrete butikslukninger forholdt RetailNews også Michael Løve tidligere, og her konkluderede direktøren, at "det er en del af dét at drive en dagligvarekæde". 

- At man holder sit butiksnetværk opdateret ved at lukke, hvor det er nødvendigt og åbne, hvor der er muligheder. Det arbejde vil selvfølgelig også pågå i Coop, har han tidligere udtalt. 

RetailNews har samlet alle artikler om de seneste dages Coop-nyheder i temaet "Coop på nye hænder". Det tema kan du som læser tilgå via linket nedenfor.

Artiklen er en del af temaet Coop på nye hænder.

Se nøgletal for:
Læs mere om: dagligvarehandel
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.812