Coop-direktør vil prioritere mere familietid: - Det har været hårde fire år
Dette er et genoptryk af RetailNews' artikel fra 12. april, som genpubliceres denne fredag i anledning af Kræn Østergaard Nielsens afskedsreception i Coop - og officielle fratræden som Coop-direktør.
Seks måneders arbejde med en ny milliardaftale mellem OK og Coop bliver én af de sidste opgaver for Kræn Østergaard Nielsen.
Han stopper, når aftalen til en værdi af 2 mia. kr. forventeligt vedtages ved et landsrådsmøde 19.-20. april i Coop-regi - og han kan derefter se tilbage på en begivenhedsrig periode som Coop-direktør.
En tid han selv betegner som et studie i "kriseledelse" som følge af først corona-pandemien, dernæst invasionen af Ukraine som førte til en energi- og inflationskrise.
Den nye aftale, Fremtidens Coop v. 2.0
- OK og Coop Amba tilfører Coop Danmark 2 mia. kr. - aftalen blev endeligt vedtaget på et landsrådsmøde 19.-20. april.
Aftalen har fået navnet "Føniks" - som en reference til "et mytisk fabeldyr, der genfødes i sin egen aske og rejser sig til at blive stærk og sund".
Aftalen betyder, at Coop Amba og OK deler ejerskabet af Coop 50/50, men OK har den bestemmende ejerandel.
- Coop lukker Coop-kæden igen, som hidtil har bestået af to testbutikker.
- I stedet skal der i fremtiden kun satses på SuperBrugsen, Kvickly, Brugsen og 365discount.
- Kræn Østergaard Nielsen fratræder som adm. direktør i Coop, når aftalen er vedtaget.
- Konstitueret direktør bliver Jeff Gravenhorst, der er formand i Coop Danmark.
- Ny næstformand i Coop Danmark (afløser Lasse Bolander) bliver Michael Løve, der er adm. direktør i OK.
Kilde: Coop
- Jeg skal først og fremmest puste ud sammen med min familie. Jeg har i det seneste lange stykke tid brugt de fleste af døgnets vågne timer på at lande aftalen med OK, siger Kræn Østergaard Nielsen til RetailNews.
Han var bagmanden bag milliardstrategien "Fremtidens Coop", som blev lanceret i januar sidste år.
Og den benhårde tid - der også blev rundet af et rekordstort 2022-underskud - har tæret på kræfterne for den snart tidligere Coop-direktør.
- Det har været fire hårde år. Det sidste halve år har i særdeleshed været hårdt, konstaterer han.
Sådan fordeles de 2 mia. kr. til Coop Danmark
- Coop Amba indskyder op mod 500 mio. kr. kontant i Coop Danmark - pengene kommer blandt andet fra salg af Coop Bank.
- Coop Ambas kursuscenter Severin i Middelfart overgår til Coop Danmark.
- Coop Amba eftergiver gæld på 350 mio. kr. til Coop Danmark.
- OK indskyder omkring 700 mio. kr. kontant i Coop Danmark.
- OK køber Coop-byen til en samlet værdi på 565 mio. kr.
- I alt: 2115 mio. kr.
Kilde: OK og Coop Danmark
Beslutningen
Kræn Østergaard Nielsen traf ikke beslutningen om at stoppe som Coop-direktør hen over natten.
I stedet har valget modnet sig i ham hen over de seneste måneder - men i starten af marts henvendte han sig til sin bestyrelsesformand, Jeff Gravenhorst, for at melde sin afgang.
Og afgangen var man enige om på begge sider af bordet, fortæller både Jeff Gravenhorst og Kræn Østergaard Nielsen.
Jeff Gravenhorst vil imidlertid ikke forholde sig til, om det var i overvejelserne at afskedige Kræn Østergaard Nielsen, hvis han havde valgt at fortsætte.
- Beslutningen er taget tidligt nok, at det slet ikke har været inde i overvejelserne. Men vi bakker op om Kræns beslutning, for der skal rigtig meget energi til nu, og der skal nok også nogle andre tanker til, siger han.
- Men jeg har al respekt for Kræns valg, fastslår han.
Jeff Gravenhorst pointerer, at man i Coop "som kollektiv ikke har været dygtige nok til at eksekvere vores strategi" - men at man nu "er tvunget til at gøre tingene anderledes i Coop".
- Der har været for mange koncepter, for mange kæder og for mange nye idéer, tilføjer han.
Kræn Østergaard Nielsen vedkender sig også sin del af ansvaret.
- Jeg har ikke været dygtig nok til at levere de økonomiske resultater. Men jeg er super glad for den fremtidssikring, Coop har fået sikret med aftalen i dag (fredag, red.), konstaterer han.
Han afviser, at underskuddet i 2022-regnskabet - samt et forventet tilsvarende for 2023 - spiller ind på hans beslutning.
- Det er en ny fase, Coop går ind - et nyt, sejt og langt træk. Der skal en ny person ind med energi til for at føre det projekt til ende. Det er et naturligt og godt tidspunkt for Coop at få ny direktør - både for koncernen og for mig personligt, siger den afgående Coop-direktør.
Forkert timing
Nedlukningen af Coop-kæden var også en del af fredagens udmelding.
Oprindeligt blev kæden præsenteret som koncernens nye hverdagssupermarked, der skulle bestå af 250 butikker fordelt over hele landet - og på sigt skaffe Coop en omsætning på 25 mia. kr. årligt.
- Vi lærer af de ting, vi prøver, men det siger også noget om, at vi måske ikke er hurtige og resolutte nok. Og det er måske en af årsagerne til, at vi er, hvor vi er. Og det skal der laves om på, siger Jeff Gravenhorst.
- Konklusionen på testen har været, at det ikke er nødvendigt med en ny Coop-kæde. Koncepterne i SuperBrugsen og Kvickly har været stærke nok, tilføjer Coop-bestyrelsesformanden.
Og Kræn Østergaard Nielsen stemmer i.
- Ambitionen om at skabe en revolution på dagligvaremarkedet kom med en forkert timing. Jeg er glad for, at vi lavede Coop-testbutikker, så vi kunne teste, men det har også den klare konklusion for mig, at med den situation, Coop står i, er det langt bedre at satse på etablerede brands, siger han.
Han understreger, at han stadig ser "en lys fremtid for Coop foran sig" og erklærer sig "godt tilfreds med, at essensen af Fremtidens Coop-strategien fortsætter fremadrettet".
Lettet og stolt
Coop-direktøren vil imidlertid ikke kalde det en befrielse at slippe for ansvaret for landets næststørste dagligvarekoncernen.
Men han erklærer sig i stedet "lettet og stolt" over at slutte af med at skaffe Coop fornyet milliardkapital.
- Dette markerer en frisk start for Coop, og derfor har det været helt naturligt for koncernen at få nogle nye øjne. Den daglige drift skal være i fokus for fremtiden. Det trænger Coop til - og det trænger vores butikker til, siger han.
Og når han engang i den allernærmeste fremtid checker ud for sidste gang som Coop-direktør, har han ikke gjort sig mange overvejelser om, hvad fremtiden måtte bringe.
I hvert fald ikke nogen som offentligheden må få indsigt i - endnu.
- Jeg har bevidst ikke brugt særlig meget krudt på at tænke på fremtiden, fortæller han.
Direkte adspurgt om han kan se sig selv i en rolle i dagligvarehandlen, afviser han at svare direkte på spørgsmålet, men konstaterer blot, at "dagligvarehandlen er sindssygt spændende".
RetailNews har samlet alle artikler om de seneste dages Coop-nyheder i temaet "Coop på nye hænder". Det tema kan du som læser tilgå via linket nedenfor.
Artiklen er en del af temaet Coop på nye hænder.