Efter måneder med fald: Her er priserne steget markant efter nytår
Vi nærmer os toårsdagen for den russiske invasion i Ukraine, der satte turbo på inflationen og fik forbrugerne til helt at tabe humøret - og skifte til billigere fødevarer i stor stil.
Og forbrugerpriserne på fødevarerne er ikke færdige med at stige endnu. Fra december 2023 til januar steg de ifølge nye tal fra Danmarks Statistik med 2,5 procent.
Det er første gang siden en pristop i juli sidste år, at de nu igen bliver dyrere. Blandt andet har de mange skarpe tilbud på mejerivarer som smør og fløde op mod jul ikke gentaget sig i januar.
På årsbasis er priserne på fødevarer i butikkerne dog kun 2,2 procent over niveauet i januar 2023. Det er væsentligt under de tocifrede stigningsprocenter, som var hverdagskost, da inflationen toppede i 2022.
Cheføkonom: Der er styr på inflationen
Dermed er fødevarerne stadig med til at trække den overordnede inflation op. Den steg en smule - fra 0,7 procent i december til nu 1,2 procent.
Men det er ikke noget, der bekymrer Las Olsen, som er cheføkonom i Dansk Bank:
- Vi vidste på forhånd, at højere afgifter på blandt andet el og benzin ville trække op. Noget af dagens inflation er nemlig et ekko af inflationen helt tilbage i 2022, der bliver brugt til at regulere en stribe afgifter her i år, hvilket blandt andet har gjort en liter benzin 41 øre dyrere end i december. Ud over det kan vi også se, at fødevarepriserne er steget noget igen efter at de faldt i december, siger han i en kommentar til de nye tal.
- Der er stadig styr på inflationen i Danmark. Tager man fødevarer og energi med, er priserne steget 0,9 procent på måneden, men det afspejler mere eller mindre tilfældige udsving og højere afgifter, ikke underliggende prispres, lyder det.
Cheføkonomen ser dog stadig, at inflationen kan stige lidt de kommende måneder som et resultat af, at højere lønninger fra sidste års overenskomster slår igennem.