Rekordmange konkurser: Tøvende forbrugere rammer virksomheder hårdt
Det er blevet sværere at drive virksomhed i Danmark. Øgede omkostninger i kombination med forbrugere, der holder godt fast i kreditkortet, rammer især mindre og mellemstore virksomheder.
Nogle så hårdt, at de må opgive og gå konkurs.
Det skete for 3078 virksomheder i 2023, hvilket er det højeste antal siden 2010, viser en opgørelse fra Danmarks Statistik.
Den omfatter virksomheder, der har mere end én ansat og/eller har en omsætning på mindst én million kroner.
De to branchegrupper bygge og anlæg samt handel stod tilsammen for 45 procent af konkurserne.
I Early Warning, der yder gratis hjælp til virksomhedsejere i krise, overrasker det høje antal ikke.
1000 virksomheder henvendte sig i 2023 for at få hjælp til at undgå en konkurs eller komme godt videre. Det er det højeste antal nogensinde, siger national projektleder Morten Møller.
- Det er blevet dyrt at drive forretning, og samtidig er forbrugerne blevet mere tilbageholdende. Til det skal lægges, at mange virksomheder ikke har været i stand til at betale deres coronalån tilbage.
Han henviser til de virksomheder, der optog lån under pandemien for at holde forretningen kørende.
De penge har skullet betales tilbage, og det har været med til at hive tæppet væk under mange virksomheder.
Virksomheder, der optog momslån i coronaperioden, tegner sig således for en tredjedel af konkurserne sidste år.
I Dansk Industri hæfter forventer cheføkonom Allan Sørensen, at den svage vækst i økonomien vil komme til at forlænge perioden med mange konkurser.
Derimod ser han positivt på, at stort set alle virksomheder nu er kommet af med deres coronalån, og at priserne på energi ifølge ham vil falde.
- Det fjerner lidt af presset på virksomhedernes budgetter, siger Allan Sørensen.
Trods lavere energiudgifter og færre ubetalte coronalån kan 2024 ende med ligeså mange konkurser som i 2023. Det vurderer Morten Møller i Early Warning, der finansieres af Danmarks Erhvervsfremmestyrelse.
- Coronalånene udløber, men til gengæld ser det ikke ud til, at renterne ændrer sig dramatisk. Dertil kommer, at en del af de mindre erhvervsdrivende, der lige har kunnet skrabe sig igennem 2023, kan få svært ved fortsat at klare den i 2024.
- Derfor vurderer jeg, at bølgen af konkurser vil fortsætte, siger Morten Møller.
Også for detailhandlen ser det svært ud, siger han. De klassiske gågadebutikker er pressede, dels på grund af høje huslejer og e-handel.
Men de er også ramt af, at forbrugerne går i supermarkedet i stedet for at købe ind i specialvareforretningerne.
/ritzau/