23948sdkhjf

Rekordtid på arbejdsmarkedet lakker mod enden

I september rundede antal lønmodtagere i Danmark tre millioner. Men rekordernes tid på arbejdsmarkedet lakker mod enden, vurderer økonomer efter de nye tal

Det kan godt være, at dansk økonomi ser ud til at være i bakgear, men vores arbejdsmarked buldrer fortsat afsted, og i september satte det igen rekord.

Her steg antallet af lønmodtagere til lige over tre millioner - det højeste niveau i de snart 16 år, som Danmarks Statistik har opgjort tallet.

Men nu ser det ifølge flere økonomer også ud til, at rekordtiden efterhånden synger på sidste vers - i hvert fald i denne omgang.

- Vi regner med, at beskæftigelsen vil være faldende over det kommende år, lyder det fra Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank, i en kommentar.

- Men indtil videre er der ikke noget, der tyder på, at det bliver et kraftigt fald.

Han vurderer på, at udviklingen i de økonomiske nøgletal - både herhjemme og i omverdenen - peger på en blød landing for økonomien.

- Men der er stadig risiko for, at det tager en drejning til det værre, lyder det.

Sådan opgøres beskæftigelsen

  • Siden 2008 er beskæftigelsen for de danske lønmodtagere blev opgjort.
  • Opgørelsen viser antallet af personer med lønmodtagerjob i virksomheder i Danmark.
  • Der bliver taget højde for sæsonudsving i opgørelsen.
  • Alle lønmodtagere regnes med - uanset om de arbejder på hel- eller deltid
  • I september 2012 satte tallet bundrekord med lidt over 2,5 millioner.
  • Toppen blev nået i september 2023, da tallet blev opgjort til lige over 3 millioner.

Kilde: Danmarks Statistik

Markant milepæl

Allerede for en måned siden, så det ud til, at Danmark for første gang passerede grænsen på tre millioner beskæftigede.

Siden har en revision af tallene vist, at antallet af lønmodtagere i august var lige under, men nu skulle den altså være god nok.

En god bid mere end lavpunktet i statistikken, der er blevet lavet siden 2008.

Det laveste niveau hidtil var i september 2012 i kølvandet af finanskrisen.

Her var antallet af lønmodtagere lidt over 2,5 millioner, men siden har det bevæget sig op, og nu er tallet over 3 millioner.

Også Sydbanks cheføkonom, Søren Kristensen, forventer, at vi vil se antallet af lønmodtagere dykke under tre millioner igen i løbet af 2024.

Han peger på, at vi faktisk så en tilbagegang i juli, inden antallet steg igen i august og september.

- Rekordernes tid lakker mod enden, slår han fast i en kommentar, inden han påpeger, at det dog ikke er lige så skidt, som det lyder.

- Selv om arbejdsløsheden skulle falde lidt tilbage, så er vi fortsat milevidt fra tidligere tiders niveauer. Beskæftigelsen vil altså også på trods af mindre fald stadig være meget høj. Og det er en vigtig stødpude for resten af dansk økonomi, lyder det.

Teknisk recession

De seneste tal tyder på, at dansk økonomi er i teknisk recession - to kvartaler i træk på skrump. Arbejdsmarkedet reagerer dog med forsinkelse.

Ifølge Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, kan der gå helt op mod et år, før udviklingen slår igennem her.

Han kalder udviklingen på arbejdsmarkedet for "vildt imponerende", men også han ser skyer trække sammen over arbejdsmarkedet.

Han peger på, at vi nærmer os en tid, hvor vi i økonomens optik ikke kan tillade os at blive overraskede over fald i beskæftigelsen.

Det skyldes blandt andet, at store dele af industrien oplever en ringere efterspørgsel.

- Og med forbrugernes svækkede købekraft fra høj inflation og stigende renter er privatforbruget også faldet, bemærker Jeppe Juul Borre i en kommentar.

- Hertil står eksporten ligeledes over for en mere udfordrende tid. Vi forventer dog en blød landing for økonomien og arbejdsmarkedet, som står stærkt.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093