23948sdkhjf

Danmark har stadig de dyreste fødevarer i EU

Med et prisniveau på 39 pct. over EU-gennemsnittet har Danmark fortsat de højeste fødevarepriser i EU.
Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Derefter kommer Sverige, Østrig, Luxembourg, Finland og Irland, som alle ligger mellem 24 og 17 pct. over EU-gennemsnittet. De laveste fø-
devarepriser findes i Polen, som har et prisniveau 40 pct. under EU-gennemsnittet. Dermed er priserne i Danmark mere end dobbelt så høje som i Polen.

EFTA-landene er endnu dyrere
De to EFTA-lande Norge og Schweiz har højere fødevarepriser end Danmark. I Norge må forbrugerne af med 84 pct. ekstra sammenlignet med EU-gennemsnittet, og i Schweiz koster det 59 pct. mere at fylde indkøbsposerne. Ændringer i valutakursen spiller en direkte rolle for udviklingen i prisniveauet for Schweiz, Sverige og Norge, hvor prisniveauindekset har været påvirket af stigninger i landenes valutakurser.

Danmark dyrest med sodavand
De danske priser ligger over EU-gennemsnittet for flere grupper af fødevarer, men der hvor Danmark ligger højest over snittet er på de ikke-alkoholiske drikkevarer (90 pct.), brød mv. (59 pct.) og smør mv. (55 pct.). Mælk (17 pct.) er derimod den vare, der er tættest på EU-gennemsnittet.

Alkohol også en sværvægter
Priserne for alkohol i Danmark ligger også langt over EU-gennemsnittet med 40 pct. Finland, Irland, Sverige og Storbritannien ligger dog noget højere mellem henholdsvis 75 og 43 pct. højere end gennemsnittet.

Opgørelsen er baseret på Eurostats undersøgelse, der er gennemført i 2012 i samarbejde med de deltagende lande.

Konkurrencen ikke fungerer ordentligt
- Priserne er højere i Danmark end i de fleste andre europæiske lande - også selvom man fjerner skatter og afgifter og tager højde for lønningsforskelle og tilbudsstruktur. Det er udtryk for, at konkurrencen ikke fungerer ordentligt, siger direktør for Forbrugerrådet Vagn Jelsøe ifølge Ritzaus Bureau.

Ifølge Vagn Jelsøe har der været adskillige eksempler på, at store virksomheder forsøger at undgå konkurrencebestemmelser, hvilket Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen bekæmper.

Kilde: Danmarks Statistik, Ritzaus Bureau

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093