23948sdkhjf

Antallet af butikstyverier har aldrig været større: - Stærkt bekymrende, siger brancheorganisation

16 procents stigning på et år - og i enkelte regioner stigninger på over 40 procent. 

Det er fakta på antallet af butikstyverier i den danske detailhandel - tal som Dansk Erhverv har præsenteret på baggrund af indberetninger til systemet Crimestat. 

Fakta om stigninger i antallet af butikstyverier

  • Butikker i Nordjylland har indrapporteret 42 procent flere butikstyveri i Crimestat i 2022 sammenlignet med 2021
  • Østjylland har rapporteret 44 procent flere butikstyverier i databasen
  • På Fyn har man indrapporteret 868 butikstyverier i 2022, hvilket er en stigning på 15 procent sammenlignet med 2021
  • Butikker på Sjælland og i Sønder-, Syd- og Midtjylland har oplevet en mindre stigning på cirka otte procent 
  • Der er registreret klart flest butikstyverier i København, hvor der i 2022 blev registreret 5.933 butikstyverier via Crimestat - en stigning på otte procent sammenlignet med 2021

Kilde: Dansk Erhverv og Crimestat

Det er "stærkt bekymrende og kan føre til stigende priser", mener Dansk Erhverv, der ikke forventer, at antallet af butikstyverier vil falde i løbet af 2023. 

- Udviklingen i antallet af butikstyverier er stærkt bekymrende. Det stigende antal butikstyverier har ikke bare konsekvenser for virksomhederne, men også de ansatte i butikkerne og i sidste ende forbrugerne, da de mange tyverier medvirker til stigende priser, siger Henrik Lundgaard Sedenmark, der er fagchef for detailhandelssikkerhed i Dansk Erhverv. 

Også Claus Bøgelund K. Nielsen, der er vicedirektør i organisationen De Samvirkende Købmænd, har påtalt problematikken på sin LinkedIn-profil.

Her fortæller han blandt andet, at organisationen har været i kontakt med justitsminister Peter Hummelgaard (S), der også har kommenteret på butikstyverierne i en skriftlig kommentar, som Claus Bøgelund K. Nielsen har gengivet. 

- De seneste tal fra Danmarks Statistik, som viser, at antallet af anmeldte butikstyverier er steget markant det seneste år, gør indtryk på mig. Butikstyveri kan uden tvivl være til stor gene og utryghed for butiksejere, ansatte og kunder. Derfor bør vi fra politisk side løbende overveje, hvordan vi kan styrke indsatsen og dermed få vendt udviklingen. I den forbindelse er jeg bestemt ikke afvisende over for at se nærmere på, om der er behov for, at vi sætter ind med en skærpelse af straffen for butikstyveri, som det også har været overvejet af den forhenværende regering, skriver Peter Hummelgaard. 

Den typiske indbrudstyv

  • Den typiske indbrudstyv tegner sig ifølge Dansk Erhverv og Henrik Lundgaard Sedenmark som følgende: 
  • Ud fra vores tal kan vi sige, at den typiske butikstyv, foretager sit tyveri om mandagen omkring kl. 17 i Aarhus
  • Han er en 39-årig mand, som tager en indkøbskurv på vej ind i supermarkedet, som han fylder lidt varer i - som enhver anden kunde
  • Med sig har han også en rygsæk, som han, mens ingen kigger, smider varer i
  • Han tager måske et par dyre deodoranter, en pose kaffe og nogle pakker kylling
  • På vej op til kassen stikker han en dåsecola og en pose slik i lommen
  • Herefter går han enten op og betaler for de få varer, han har liggende i kurven, eller stiller kurven fra sig og går forbi kassen uden at betale
  • Inden han når ud af butikken bliver han pågrebet af en butiksdetektiv, der har set ham fylde tasken og lommerne med varer for 900 kroner

Konkrete tiltag

De Samvirkende Købmænd har tidligere - blandt andet for justitsministeren - præsenteret en række tiltag, som skal komme det stigende antal butikstyverier til livs. Herunder blandt andet en tipunktsplan - Sikker Butik - som Peter Hummelgaard også har bekendtgjort over for De Samvirkende Købmænd, at han vil tage med videre i sit arbejde. 

Også hos Dansk Erhverv vil man gerne have myndighederne i spil og have politisk handling på området. 

- Vi arbejder allerede sammen med politiet og andre relevante myndigheder, og vi ved, at de tager det alvorligt. Dog har problemet med butikstyverier nået et omfang, som vi mener, kalder på større myndighedsfokus og endda politisk handling, så udviklingen kan vendes. 

- Vi går meget gerne i tættere dialog med både myndigheder og politikere om, hvilke værktøjer, vi skal have op af værktøjskassen, men der kunne være nogle digitale værktøjer, som kunne tages yderligere i brug, end de er i dag, siger Henrik Lundgaard Sedenmark. 

Dansk Erhverv oplyser dog, at antallet af røverier og indbrud er faldet siden 2021. 

Se nøgletal for:
Læs mere om: butikstyveri
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.681