23948sdkhjf

Danskerne køber bæredygtige møbler som aldrig før

Danskernes forbrugsvaner har ændret sig drastisk gennem de seneste år.

Flere og flere får øjnene op for fordelene ved cirkulær økonomi, altså det faktum, at ting kan genanvendes. Nye tal fra DBA viser, at antallet af annoncer på den populære genbrugsside er mere end fordoblet siden 2013.

Miljøet kommer først
Når garderoben skal fornyes, når junior skal have nyt legetøj, eller når boligen skal fyldes op med interiør, så foregår handlerne i stigende grad gennem genbrugsfora som DBA. Mens 68% af danskerne handlede brugt sidste år, er tallet i år steget til hele 77%. Denne stigning på næsten 10 procentpoints har flere årsager. En af årsagerne er, at man kan få mere for pengene, hvis man køber brugte varer. Dette er med til at motivere de mange købere, der har taget tendensen til sig. Det økonomiske incitament gælder også for sælger. Frem for at kasserer de møbler, tøjartikler og andre ting i hjemmet, man ikke længere bruger, kan man tjene en skilling på dem ved at sælge dem videre. På den måde er det i mange situationer en økonomisk win-win-situation at benytte sig af cirkulær økonomi.

Men faktisk spiller også miljøet en stor rolle i danskernes bevidsthed, når de vælger at handle brugt. Cirkulær økonomi mindsker nemlig produktionen, hvilket sænker CO2-udledningen. Og netop bekymringen over vores nuværende produktion og forbrug bekymrer danskerne. Af DBA’s undersøgelse fremgår det, at 73% af danskerne ikke mener, at vores klode kan klare det nuværende forbrugsniveau.

Brugte møbler er in
Det er ikke kun sider som DBA, der oplever fremgang i disse miljøbevidste tider. Det samme gør auktionshuse som Bruun Rasmussen og Lauritz.com. Her sælges kundernes brugte genstande til højstbydende, således at de ikke ender som affald.

Hos både Lauritz.com, Bruun Rasmussen og DBA er det særligt møbler - især træmøbler, der vækker danskernes interesse. Møbler designet af eksempelvis Børge Mogensen og Hans Wegner er i høj kurs, og ved at handle brugt kan man altså komme længere for sine penge og måske købe møbler, man ellers ikke ville have haft råd til. Udover møbler er også kunst en eftertragtet vare hos auktionshusene.

Flere muligheder for bæredygtige valg
Forbrugernes ønske om at handle bæredygtigt afspejler sig ikke bare i det faktum, at møbler bliver genbrugt. Også i produktionen af nye møbler spiller bæredygtighed en større og større rolle. Flere producenter har nemlig miljøhensyn med i overvejelserne, når de producerer eksempelvis senge og madrasser; eksempelvis denne Jensen ambassadør kontinentalseng, som har en svanemærket madras. Dette gør det nemmere for forbrugerne at vælge de produkter, som er fremstillet miljøvenligt.

Et eksempel på et hensyn til den miljøbevidste forbruger er FSC-ordningen. FSC (Forest Stewardship Council) er en organisation, der kæmper aktivt for bevarelsen af verdens skove. Ved at købe møbler, som er fremstillet af FSC-mærket træ, sikrer du dig dermed, at træet kommer fra skove, hvor der ikke bliver fældet flere træer, end der bliver plantet. Derudover er FSC også med til at sikre gode arbejdsvilkår for skovarbejderne. Derfor er det ikke bare et miljørigtigt, men også et socialt ansvarligt valg at købe FSC-mærkede møbler. I samme boldgade som FSC-mærkningen findes bl.a. økologimærket, Svanemærket og EU-blomsten, som alle hjælper dig til at finde bæredygtigt fremstillede møbler.

Endelig kan du også gå efter møbler, som er designet efter ”up-cycling”-princippet. Disse møbler er fremstillet af materialer, som ellers ville være blevet kasseret som skrald. Up-cycling er gennem de seneste år blevet enormt populært blandt danskerne. Kortsagt går fænomenet ud på at ”opkvalificere” affald ved at sammensætte det på nye måder, så det igen får brugsværdi. Eksempelvis er det populært at bruge gamle kabeltromler til møbler, og denne trend er, ligesom den stigende interesse for brugte møbler, et udtryk for danskernes ændrede forbrugsvaner.

Send til en kollega

0.015