Grænseguide: Dagligvarebranchen bruger absurde tal
Portal beskylder den danske dagligvarebranche for at bruge forkerte tal i diskussionen om afgifternes effekt på de danske dagligvarers priser.
Det mener Allan Filbert, der er direktør på Grænseguiden.dk:
- Vi ser gang på gang at den danske dagligvarebranche bruger andre tal end de reelle. Disse har alene til formål at overbevise politikerne om, at det er afgifterne og ikke den manglende konkurrence, som er skyld i de højere priser i Danmark. Det er helt absurd og er en frækhed overfor den del af de danske forbrugere, som ikke har mulighed for at handle andre steder end i Danmark. Synkront dermed forsøger man at få det til at se ud, som om prisforskellen ikke er så stor, som den reelt er. Alle udenlandske rapporter og undersøgelser – også fra EU – angiver, at merprisen i Danmark ligger mellem 20 og 40 procent - renset for samtlige afgifter m.m., siger han.
Danske forbrugere betaler voldsom merpris
Grænseguiden.dk baserer sine udsagn på en undersøgelse, som blev foretaget efter offentliggørelsen af notatet fra FDB Analyse. Forbrugerportalen undersøgte først priserne i en dansk Coop-butik, nærmere betegnet Superbrugsen i Padborg, og en Coop-butik beliggende på den tyske side, Sky Flensburg, for at indhente helt aktuelle priser for at kunne lave en sammenligning.
Allan Filbert forklarer:
- Vi gør opmærksom på, at tysk Coop ikke har en forretningsmæssig samhørighed med dansk Coop, men at de bygger på de samme grundprincipper. Vores pristjek viser, at den angivne prisstigning jf. Coop Danmark på i alt bare 4,34 procent ikke hænger sammen med virkeligheden, som viste en stigning på hele 22,76 procent. Altså fem gange mere, end den burde være. Renset for fedtafgiften skal man stadigvæk som stakkels forbruger i Danmark betale en merpris på over 80 procent sammenlignet med Tyskland.
Afviser tal
SuperBrugsen i Padborg afviser blankt Allan Filberts prissammenligning.
Uddeler Peter Madsen oplyser, at de tal, Allan Filbert bruger i sin analyse, ikke passer med de priser, SuperBrugsen i virkeligheden havde på de varer, som GrænseGuiden siger, man har undersøgt.
Hele indlægget fra Grænseguiden.dk kan læses her, mens FDB Analyses notat efter et år med fedtskatten kan læses her.