23948sdkhjf

Stigende elpriser presser virksomhederne

En ny analyse fra Dansk Erhverv viser, at virksomheders eludgifter er eksploderet i 2022. Det presser virksomhederne, men vil også gå ud over forbrugerne

Det er ikke kun de private hjem, der rammes af stigende elpriser. For danske virksomheder er udgifterne til el også eksploderet i 2022.

Det viser en ny analyse fra Dansk Erhverv.

Ifølge beregninger fra Dansk Erhverv vil erhvervslivets eludgifter ende på omkring 33 milliarder kroner i 2022.

Tal fra Energistyrelsen viser, at det er en stigning på knap 19 milliarder i forhold til 2021, hvor tallet ifølge styrelsen lå på 13,7 milliarder kroner.

- Kigger vi helt tilbage til 2019, lød erhvervslivets elregning på knap seks milliarder kroner. Så vi har været vidne til en sand eksplosion i erhvervslivets eludgifter. Både i 2021, men særligt i 2022, siger Tore Stramer, der er cheføkonom i Dansk Erhverv.

Pres fra stigende elpriser

Hos SMV Danmark, der repræsenterer de små og mellemstore virksomheder, kan nikke genkendende til det pres, de stigende elpriser har medført.

- Godt hver sjette virksomhed har reduceret eller omstillet produktionen som følge af de stigende energipriser.

- Virksomhederne har været ret kreative ved for eksempel sket at, de har omstillet åbningstidspunkterne. Så de har åbent om lørdagen i stedet for om fredagen, for der er energien billigere, siger konsulent i SMV Danmark, Lasse Lundquist.

Antallet af konkurser i 2022 har retning til at nå det højeste niveau i 12 år herhjemme. Her spiller de stigende elpriser ind.

- Rigtig mange virksomheder har været udfordret på likviditeten efter corona og betaler måske ovenikøbet stadig af på en coronagæld.

- Når de her mangedoblet energiregninger samtidig kommer ind ad døren, så giver det for mange virksomheder et dødsstød, der gør, at de bliver nødt til at dreje nøglen om, lyder det fra Lasse Lundquist.

Største bekymring

Både SMV Danmark og Dansk Erhverv fortæller, at det uden tvivl er de stigende elpriser, der lige nu bekymrer virksomhederne mest.

Og det er noget, der også rammer forbrugerne.

- Når virksomhederne prøver at omstille deres produktion for at spare på energipriserne, så kan det gå ud over serviceniveauet for forbrugerne, siger Lasse Lundquist fra SMV Danmark.

Dansk Erhverv mener også, at det i højere grad vil ramme pengepungen hos forbrugerne.

- En større del af udgifterne vil blive sendt videre til forbrugerne i form af stigende priser. Altså vil inflationen holde sig på et meget højt niveau, siger Tore Stramer.

Derudover vil det ifølge Tore Stramer begrænse virksomhedernes mulighed for at vokse, da virksomhederne ikke længere vil have penge tilovers til at investere eller ansætte nye medarbejdere.

- Så det hiver aktiviteten ud af dansk økonomi, siger cheføkonomen.

Erhvervslivets eludgifter de seneste tre år

  • 2019: 5,9 milliarder kroner.
  • 2020: 5,6 milliarder kroner.
  • 2021: 13,7 milliarder kroner.
  • Dansk Erhvervs estimering af 2022: Omkring 33 milliarder kroner.
  • Eludgifterne for erhvervsliget er steget med omkring 27 milliarder kroner siden 2019
  • Det svarer til en stigning på 450 procent.

Kilde: Energistyrelsen

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11