Billigere fødevarer bliver tidligst til sommer
Siden december sidste år har Danmarks Statistiks indeks for forbrugerpriser kun bevæget sig i én retning - og det er op.
Men i november skete der noget. Stigningstakten løjede af, viste en ny opgørelse mandag.
Det samlede forbrugerprisindeks steg med 8,9 procent i forhold til samme måned året før. I oktober var den tilsvarende stigning 10,1 procent.
Mange forbrugere mærker blandt andet til den høje inflation, når de står med indkøbskurven i supermarkedet.
Fødevarepriserne steg 16 procent i november i forhold til samme måned sidste år.
Men meget tyder på, at stigningen i fødevarepriserne har nået toppen. Det vurderer Henning Otte Hansen, seniorrådgiver ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet.
Forbrugerne kommer dog til at vente lidt, før priserne i butikkerne ligefrem falder, vurderer han.
- Der vil nok gå op til et halvt år, før vi kommer til at se en effekt i form af faldende fødevarepriser ude i butikkerne, har han tidligere udtalt til Ritzau.
Stigninger flader ud
Ifølge Henning Otte Hansen er der mange faktorer, som tyder på, at vi trods alt kan se en ende på prisstigningerne på fødevarer.
Billigere olie, lavere fragtrater, billigere kunstgødning, færre eksportforbud, relativt gode udsigter for den kommende kornhøst og nu igen stabile kornlagre.
I starten af det nye år vil det muligvis betyde, at prisstigninger på fødevarer flader ud.
- Men de underliggende forhold i form af billigere landbrugsråvarer, en pæn høst flere steder i verden og billigere fragt er positive tegn på, at vi får billigere fødevarer, siger Henning Otte Hansen.
- Der er dog altid lidt træghed i den nedadgående pristilpasning i detailleddet, siger han.
Sidst der var et egentligt fald i den årlige stigningstakt for fødevarer, var tilbage i juni 2021, hvor fødevarepriserne faldt 0,3 procent.
Ingen forudsigelighed
I detailhandlen har man svært ved at forudsige prisudviklingen, siger kommunikationsdirektør Morten Vestberg i Dagrofa, der blandt andet har kæderne Spar og Meny, i en skriftlig kommentar.
- Vi er løbende i dialog med vores leverandører, som desværre ikke varsler prisfald lige med det samme. Det er et usikkert marked lige nu. Og der er mange parametre, der spiller ind hele vejen igennem værdikæden - for eksempel priser på el, emballage og transport, foruden råvarepriserne.
- Derfor er det meget svært at forudsige prisudviklingen. Men vi håber selvfølgelig på, at priserne snart falder. I mellemtiden gør vi i samarbejde med leverandørerne, hvad vi kan for at holde priserne nede, i det omfang det er muligt, siger han.
I november var det blandt andet høje prisstigninger på el, der bar inflationen.
Stor usikkerhed
Flere økonomer vurderer, at inflationen formentlig stiger igen i december, men herefter aftager gradvist i løbet af 2023. Måske - for der er store usikkerheder, siger Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv.
- Energipriserne flyver op og ned i øjeblikket, og jeg er meget overrasket over, hvor meget elprisen er steget. Det er formentlig kombinationen af det meget kolde vejr, og at vi ikke har så meget produktion af sol- og vindkraft i øjeblikket.
- Det rammer virksomhederne hårdt, og det er noget af det, der kan være med til at fastholde inflationen på det meget høje niveau hen over vinteren, siger Tore Stramer.
Samme melding lyder fra cheføkonom Jeppe Juul Borre fra Arbejdernes Landsbank.
- Energipriserne er i massiv grad med til at definere retningen, og vi har den seneste tid set, hvor hurtigt energipriserne igen kan stige.