Faldende inflation giver ikke pludselig lavere fødevarepriser
Faldende inflationstal for november tyder på, at stigningen i fødevarepriserne sandsynligvis har nået toppen. Men forbrugerne kommer til at vente lidt, før priserne i butikkerne ligefrem falder.
Det siger Henning Otte Hansen, seniorrådgiver ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi.
- Der vil nok gå op til et halvt år, før vi kommer til at se en effekt i form af faldende fødevarepriser ude i butikkerne, siger han.
Faldende råvarepriser har været en primær årsag til den faldende inflation, blandt andet med fald i el- og gaspriserne, påpeger Louise Aggerstrøm Hansen, chefanalytiker i Danske Bank, i en skriftlig kommentar.
Det samme gælder også landbrugsråvarer ifølge Henning Otte Hansen.
- Vi oplever billigere og billigere landbrugsråvarer, og det vil også smitte af på de endelige fødevarepriser indenfor rimelig kort tid.
- Men der skal dog tages højde for en vis træghed, fra at vi får billigere råvarer, til at vi får billigere fødevarer, siger han.
Effekt i starten af nyt år
I starten af det nye år vil der muligvis kunne ses en effekt af, at prisstigninger på fødevarer flader ud, fortsætter han.
- Men de underliggende forhold i form af billigere landbrugsråvarer, en pæn høst flere steder i verden og billigere fragt er positive tegn på, at vi får billigere fødevarer, siger Henning Otte Hansen.
Hertil påpeger han, at faldet i råvarepriser i energisektoren, for eksempel olie, også har en stor effekt på fødevarepriser.