23948sdkhjf

Butik reddet fra afgrunden med hjælp fra frivillige erhvervsfolk

Ligesom tusindvis af andre små erhvervsdrivende i detailhandelen over hele landet døjer skobutikken Sunde Sko med at betale coronalån betale til staten.

Da indehaveren René Hartvig Rasmussen i februar fik meldingen om, at betalingen skulle falde  1. april eller over de næste to år med en løbende rente på 8 pct., var han ved at kaste håndklædet i ringen.

Efter to år med en omsætning på laveste blus kunne han ikke se, hvordan han skulle betale lånet, som er udskudt moms og skat, tilbage på så kort tid.

Hjælp fra det offentlige

Han gik derfor til sin bank for at få et lån, der kunne løbe over flere år, men banken sagde nej. Han anede ikke sine levende råd, men i slutningen af februar var der en bekendt, der gav ham det tip at ringe til Early Warning. 

Det er et offentlig støttet program, hvor over 100 erfarne erhvervsfolk - som RetailNews tidligere har beskrevet - er klar i deres fritid til at rådgive mindre erhvervsdrivende, der oplever modgang og kriser. 

-Jeg ringede bare og talte løs, og først efter et stykke tid fandt jeg ud af, hvad det gik ud på, at det var mennesker, som ville hjælpe mig kvit og frit. Det var en kæmpe lettelse, og forløbet har være udslagsgivende for, at vi nu kæmper videre, fortæller René Hartvig Rasmussen.

Tæt på konkurs

Butikken Sunde Sko har ligget i mange år på Lyngby Torv i Kgs. Lyngby. Den bor sammen med Danmarks største fodklinik med 15 ansatte, som René Hartvig Rasmussen også driver. 

Men skobutikken har haft det svært i de senere år, og corona-pandemien var tæt på at give den dødsstødet.

-Vi var i reel fare for at gå konkurs. Hvis jeg ikke havde haft min klinik, så havde min skobutik ikke klaret sig, det er helt sikkert. Nu frygter jeg ikke længere en konkurs, men det bliver meget, meget hårdt i de næste to år og slet ikke spor sjovt, siger han.

Treenighed af problemer

René Hartvig Rasmussen havde, lige inden corona ramte dansk erhvervsliv i marts 2020, investereret 1,5 mio. kr. i at gøre lokalerne mere hyggelige, fordi omsætningen var begyndt at dale.

Kort efter gik byggeriet af en ny letbane i gang lige uden for, og selv om han var forberedt på det omfattende vejarbejde, slog corona benene helt væk under butikkens levegrundlag.

-Vi var ikke polstrede til at tage coronaen og letbanen samtidig. Jeg har, fordi klinikken giver overskud, klaret mig selv under coronaen med min opsparing, men nu var jeg færdig, jeg havde ikke mere tilbage, fortæller René Hartvig Rasmussen.

Har måttet afskedige to 

Sammen med Early Warning fik han på kort tid lavet en plan og et budget, som betyder, at det hele ikke ser håbløst ud.

-Jeg mødtes med Early Warning, først over video og siden fysisk, og var derefter med til møde ude i et advokathus. Her så vi på, om vi skulle lukke eller kunne reddes. Det endte med en tro på, at det nok kunne gå, og at vi nok skal søge finansiering i en anden bank, for eksempel over en femårig periode i stedet for de to år, som staten tilsiger, forklarer René Hartvig Rasmussen.

Early Warning 

Early Warning er et landsdækkende og offentligt støttet initiativ, som siden 2007 har hjulpet mere end 7.500 mindre, danske kriseramte virksomheder. 

Over 100 frivillige erfarne erhvervsfolk er klar med gratis vejledning, sparring og rådgivning af virksomhedens ejer og evt. ejerens familie.

Han fremhæver Early Warning, som ”en fantastisk ordning, der har betydet, at jeg har lyst til at fortsætte i stedet for at kaste håndklædet i ringen”.

-Det handler om planer og økonomi, men lige så meget om at få mulighed for at tale med nogle mennesker, der kan se det ligesom lidt fra oven, når man selv har fået skyklapper på. Nu har vi har lavet en plan om at 'trække den lidt', udskyde betalinger til leverandører og lignende, forklarer han.

René Hartvig Rasmussen har måttet afskedige to medarbejdere og driver nu butikken videre med fire ansatte.

-Min egen bank vil jo ikke være med lige nu, først om 1-2 år, når jeg kan vise resultater, men så har jeg jo ikke brug for lånet. Heldigvis mærker jeg, at økonomien efter forløbet hos Early Warning er sat på skinner, selv om det er smalle spor, vi kører på i de næste par år, siger han.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079