Her går det godt, men nu må købmanden ikke udvide
Købmand Frede Thisted fra Meny i Hobro ser tilbage på nogle gode år med fin vækst, og den positive udvikling tyder på at fortsætte. Men nu frygter han en mur af nye regler, som vil blokere for, at supermarkedet på Søndre Ringvej i Hobro kan udvikle og udvide.
- Det er frygteligt at vide, at vi ikke kan gøre noget, hvis vi får brug for at udvide, siger 63-årige Frede Thisted.
Han har i fem år været chef for Meny, der har 44 ansatte.
Problemet er en ny lokalplan og en ny detailhandelsplan, som netop er sendt i høring inden byrådets vedtagelse. Planerne har især et formål: At beskytte detailhandlen i Hobros midtby, så gågaden og centrum ikke dør ud.
Begrænsninger for aflastningsområde
Målet skal opnås ved at regulere, hvilke typer butikker der må ligge udenfor centrum. Midtbyen er forbeholdt forretninger, der sælger udvalgsvarer. Det er f.eks. tøj, sportstøj, sko, briller, smykker, kosmetik, gaveartikler, isenkram, kunst, musikinstrumenter, bøger, spil, legetøj og fotoartikler.
Det nuværende lokale centerområde for butikker ved Søndre Ringvej og Randersvej skal ifølge forslaget ændres til ”Aflastningsområde Syd”. Et handelskvarter for store butikker med pladskrævende varer, som kunderne typisk kører i bil efter. Eksempler er Jem&Fix, Jysk, Skousen og bilforretninger.
Ny butikker i området skal være på mindst 600 kvadratmeter.
Generelt skal der ikke tillades flere dagligvarebutikker i Hobro. Syd-området har i dag to af slagsen, Meny og Netto. De må gerne blive, men de må ikke vokse, lyder forslaget.
En dynamo i syd
Det huer slet ikke Frede Thisted.
- Hvorfor kalder de vores område for ”Aflastningsområde Syd”. Det skal hedde ”Dynamo Syd”.
Han argumenterer for meget mere frit spil, og at forretningsdrivende grundlæggende skal have lov til at åbne butikker, hvor de har lyst.
- Vi skal da udvikle ”Dynamo Syd”. Hvis man hæver sig op i helikopteren og ser på hele byens handelsliv, så vil et styrket Hobro Syd også komme midtbyens handelsliv til gode. Vi har jo kunder, der kommer fra Randers. Kan vi tiltrække flere af dem, vil nogle af dem også køre ned i midtbyen for at købe tøj og måske spise på en af byens cafeer. Hvis vi er stærke, er midtbyen det også, mener Frede Thisted.
Han synes, at Meny og Netto rammes af forskelsbehandling.
- Vi må ikke udvide. Det er ikke fair i forhold til andre dagligvarebutikker i byen. Rema 1000 flytter snart til Brogade og får større butik, og jeg er sikker på, at Føtex også bliver større, når butikken på et tidspunkt flytter i nye lokaler i Hobros gågade, siger han.
Nej til medicin og computere
De snærende bånd har Frede Thisted allerede mærket, fordi kommunen har forhindret to butikker i at flytte ind i nye lokaler under samme tag som Meny. I lokaler, der tidligere husede Jem&Fix, er der nu indrettet tre mindre butikslokaler. Hvidevarebutikken Skousen er flyttet ind i det ene.
I det andet var apoteker Lars Walmar fra Hadsund langt med at indrette et helt nyt apotek, Fyrkat Apotek. Tilsvarende var computerbutikken LabTech udset til at bo i det tredje lokale.
Kommunen tillod Skousen at rykke ind, da lige præcis den type forretninger med store varetyper gerne må ligge i Hobro Syd. Men apotek og computerforretning fik afslag, fordi de betragtes som detailhandel, der bør bo i midtbyen.
De to butikker skulle dele indgang med Meny.
- Akkurat som vi havde stor glæde af at dele indgang med Jem& Fix, ville det have været til gavn for Meny at få de to butikker som naboer, vurderer Frede Thisted.
Han tilføjer, at de to lejemål, der nu står tomme, er på samlet cirka 475 kvadratmeter, hvilket reelt vil betyde, at de ikke må lejes ud ej - heller ikke til Meny.
Fyrkat Apotek er siden åbnet længere mod syd i et stort lokale bag Netto, mens LabTech er flyttet i lokaler i Jernbanegade tæt på Hobros gågade.
- Så er gågaden færdig
I stedet for at lægge begrænsninger på handelslivet i Hobro Syd, peger Frede Thisted på andre muligheder for at styrke midtbyen.
- Man bør få udlejere til at renovere og udvikle deres ejendomme i gågaden. Man kan sammenlægge nogle af butikkerne i Hobro, så man får større enheder.
Der er flere fine baggårde i Adelgade, som kan danne ramme for et fint caféliv. I det hele taget bør man i midtbyen også satse mere på restauranter og cafeer i kombination med havnen, mener Frede Thisted.
Jørgen Hammer Sørensen (DF), formand for teknisk udvalg, afviser, at kommunen er for restriktiv.
- Vi har lovgrundlaget i orden. Vi må godt regulere på den her måde. Vi kan selvfølgelig godt vælge at være mere liberale og tillade butikker, hvor man har lyst. Men så er gågaden i Hobro færdig. Så får butikkerne i midtbyen ingen kunder. Denne regulering er nødvendig, hvis vi vil tilgodese gågaden og sikre et godt bycenter, siger Jørgen Hammer Sørensen.